c S
Dnevne novosti

Predstavljen projekt modernizacije HZZ-a

16.03.2016 07:20 ZAGREB, 15. ožujka 2016. (Hina), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) predstavio je u utorak rezultate petnaestomjesečnog projekta modernizacije i razvoja Centra tržišta rada kroz koji su se djelatnici zavoda učili o novim metodama i stjecali vještine neophodne za učinkovitiji rad i potporu onima koji traže posao te poslodavcima koji traže radnike.

Projekt je s 500.000 eura financiran iz Europskog socijalnog fonda kojemu je cilj poboljšati kvalitetu života uspostaviti sustav kvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja s potrebama tržišta rada odnosno osigurati učinkovit institucionalni okvir i politike utemeljene na analizi stvarnih potreba korisnika. U ime predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirela Rašić istaknula da započetu reformu tržišta rada treba nastaviti, a vrlo važnim istaknula je i potrebu bolje usklađenosti gospodarskih i obrazovnih institucija.

Nezaposlenost postaje sve više strukturna i to ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama i stoga su nužne reforme i u obrazovnom sustavu, rekla je Rašić dodajući kako posebno treba voditi računa o zapošljavanju najosjetljivijih skupina društva, starijih radnika koji su ostali bez posla, osoba s invaliditetom, pripadnika manjina. Ovaj projekt jačanja kapaciteta zaposlenih u HZZ-u nastavak je na ranije, koji su započeli još 2008., navela je ravnateljica Ankica Paun Jarallah. Koliko god novca bude osigurano u državnom proračunu, to je uvijek malo za sve potrebe te nam je cilj bio povući sredstva iz europskih fondova i naše zaposlenike educirati kako bi korisnicima mogli pružiti što bolju uslugu. Ističući da su ljudi najvrjedniji kapital, ocijenila je da se ulaganje u znanje višestruko isplati.

Čovjek koji zna je efikasan na radnom mjestu i to nam je bila misao vodilja u apliciranju za sredstva iz Europskog socijalnog fonda, naglasila je Jarallah. Projekt je u 15 mjeseci prošao kroz tri faze - razvoj ICT podrške tijekom koje su aplicirane 53 nadogradnje sustava, zatim su u drugoj fazi izabrani i osposobljeni treneri koji su na koncu kroz programe e-učenja i programe kombiniranog učenja osposobljavali više od 700 zaposlenika zavoda u svim centrima diljem Hrvatske.