c S
Dnevne novosti

Butković: dio zajma EBRD-a za otpremnine i restrukturiranje HAC-a

31.03.2016 07:15 ZAGREB, 30. ožujka 2016. (Hina), Dio sredstava od zajma Europske banke  za obnovu i razvoj (EBRD) iskoristit će se za otpremnine radnicima i kompletno restrukturiranje Hrvatskih autocesta (HAC), izjavio je u srijedu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice Vlade.
"U sklopu tog zajma predviđena su sredstva i za restrukturiranje Hrvatskih autocesta i mogućnost uvođenja novog sustava naplate. Dio sredstava će se koristiti i za otpremnine odnosno kompletno restrukturiranje, koje će se provesti u tvrtkama. To je vrlo pozitivan zajam s kamatom od jedan posto", kazao je Butković, ponovivši da će odgovor na to hoće li se uvesti vinjete dati studija koja bi trebala biti gotova do kraja godine.

"Nakon odluke Vlade da se ide u pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ići će se na potpisivanje ugovora o zajmu", izjavio je Butković prije sjednice Vlade, dodavši i da će ugovor osim njega i predstavnika EBRD-a potpisati i ministar financija. Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici prihvatila izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a  za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a kao i ugovora o zajmu između HAC-a i EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura.

Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom 6-mjesečni EURIBOR uvećan za 1 posto marže s mogućnošću fiksiranja kamata. Sredstva će se iskoristiti za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a i to za refinanciranje, odnosno zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita te za restrukturiranje društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC). Hrvatskim autocestama u ovoj godini na naplatu stiže ukupno 580 milijuna eura glavnica i kamata kredita.