c S
Dnevne novosti

Karamarko: rješenjem za 'švicarce' bivša vlast sve građane opteretila s milijardu eura duga

14.04.2016 07:10 ZAGREB, 13. travnja 2016. (Hina), Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prozvao je u srijedu, u saborskom aktualnom prijepodnevu, bivšu Vladu da je svojim zakonskim rješenjima za kredite u švicarskom franku, sve građane opteretila s miljardu eura duga.

"Švicarski franak, vi ste to tako riješili da ste sve građane opteretili s milijardu eura duga. Građani će to otplaćivati, to sve skupa neće pasti na leđa banka, to smo davno shvatili. To je bila vaša populistička mjera", odgovorio je Karamarko SDP-ovu Damiru Tomiću kojeg je zanimalo kako će aktualna Vlada reagirati na tužbe banaka (pred Stalnim arbitražnim sudom u Washingtonu) zbog zakona kojim je omogućena konverzija kredita u švicarskim francima).

"Mi razgovaramo s ljudima koji su ugroženi sa 'slučajem franak' i sigurno ćemo naći rješenja, ali zapamtite, opteretili ste državu, to jest porezne obveznike za milijardu eura. Vi biste trebali dati odgovor na ovo pitanje", rekao mu je Karamarko. Tomić ga  je podsjetio da je i HDZ glasovao za spomenuti zakon, da ga je Sabor donio jednoglasno. "Sve mjere koje se donose za spas određenih skupina pogađaju nas sve, pa i vašu mjeru od tisuću eura za svako novorođeno dijete ćemo plati svi i što sad", upitao se SDP-ov zastupnik.

Karamarka je prozvao da je 50 tisuća obitelji "dospjelo u dužničko ropstvo" zbog 'švicaraca', zbog nereagiranja bivše HDZ-ove vlasti. "Vi populistički govorite da je to udar na građane, mi smo to spasili, nadam se da ćete podržati SDP-ovu interepelaciju o radu Vlade i da ćete prvi put pokazati da ste na strani građana, a ne onih koji vas plaćaju", poručio je Tomić prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku.