c S
Dnevne novosti

Opća bolnica Karlovac vraćena županiji kao osnivaču, u tijeku imenovanje v.d. ravnatelja

03.05.2016 07:15 KARLOVAC, 2. svibnja 2016. (Hina), Upravljanje karlovačkom Općom bolnicom od sanacijskog upravitelja, kirurga Suada Crnice tijekom ovog tjedna preuzet će neurolog Ervin Jančić, potvrdi li to ministar zdravlja Dario Nakić, izvijestili su za Hinu i Jančić i Crnica.
Bolnice se vraćaju na upravljanje županijama, pa tako i Karlovačkoj županiji, kao osnivaču, što znači da je završilo razdoblje kada je bolnicom kroz sanacijsko vijeće i sanacijskog upravitelja, s ciljem stabilizacije poslovanja, rukovodila država odnosno Ministarstvo zdravlja. Prošlog je ponedjeljka utemeljeno novo Upravno vijeće, a ono je ministru za v.d. ravnatelja predložilo Ervina Jančića. Odlukom župana Karlovačke županije Ivana Vučića, županiju u Upravnom vijeću zastupaju Stjepan Mrežar, Kristijan Čujko i Dragurin Božićević. Član Upravnog vijeća je, u ime bolničkog Stručnog vijeća, Ivan Žunić, dok Radničko vijeće još nije odabralo svog člana. Unatoč tome, Upravno vijeće već funkcionira i donosi pravosnažne odluke, te je ministru Nakiću predložilo i v.d. ravnatelja.

Prema riječima Crnice sanacija koja je počela 2013. potpuno je uspjela. "Rashode bolnice smanjili smo od 2013.  oko deset milijuna kuna, odnosno umanjivali su se mjesečno po 800.000 do milijun kuna. Prvi put u novoj Hrvatskoj bolnica nema dospjelih neplaćenih računa, odnosno nema dugova. Štoviše, bolnica je pred velikim investicijama, ovih dana započinju radovi energetske obnove bolnice vrijedne 80 milijuna kuna, ali ima i drugih projekata, pa će ove godine iz raznih izvora u karlovačku bolnicu biti uloženo 110 milijuna kuna", kaže Crnica. Dodaje i  da "odlazi ponosan i na sebe i na cijeli svoj tim" te da nije razočaran jer je sve što se događa "očekivao".

Rekonstrukcija krova i zamjena stolarije te postavljajnje nove fasade u cilju bolje energetske učinkovitosti planirana je za srpanj i kolovoz, a pritom će se koristiti novac iz hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Europskog fonda za zaštitu okoliša. Do kraja godine planirano je dio bolnice preurediti u dnevnu bolnicu, promijeniti će se kotlovnica i sagraditi praonica rublja te mali centar za zbrinjavanje otpada gdje će se, osim odvajanja opasnog i medicinskog otpada od neopasnog i komunalnog, odvajati i iskoristivi komunalni otpad.