c S
Dnevne novosti

MojPosao: 40 posto muškaraca i 30 posto žena zarađuje više od svojih partnera

04.05.2016 07:30 ZAGREB, 3. svibnja 2016. (Hina), Dok gotovo 40 posto muškaraca živi s partnericom koja ima niža primanja, 30 posto žena zarađuje više od svojih partnera, 12 posto muškaraca ima partnerice koje trenutno ne zarađuju, a samo 4 posto žena imaju partnere koji su trenutno bez primanja, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo portal MojPosao.

Petina ispitanih živi s partnerom/icom koji imaju istu razinu primanja kao i oni. Ne smeta im niti bi im smetalo da partner/ica zarađuje više od njih kazalo je 77 posto ispitanika, priopćio je MojPosao u utorak.Većina ispitanika, 76 posto njih, odgovara da je svejedno tko zarađuje više, dok 14 posto smatra da bi i muškarac i žena trebali podjednako zarađivati. Za 9 posto ispitanih je prirodnije da muškarac zarađuje više, dok samo 1 posto misli kako je prirodnije da bolje zarađuje žena.

Za 5 posto ispitanika nisu problematična viša primanja ako je riječ o privremenoj situaciji, dok 5 posto priznaje da ima problema s većom zaradom partnera/ice. Mišljenje o toj temi nema 14 posto ispitanika.Od ispitanika kojima veća zarada partnera/ice predstavlja problem, 40 posto bi ih moglo tolerirati razliku u plaći ako ona nije veća od tisuću kuna.  

"Zato jer je muškarac glava obitelji, a ne žena" i "Jer sam muška osoba", obrazloženje je nekih ispitanika.Oko 30 posto žena kaže kako bi im smetalo da im se partner odluči biti nezaposlen i posveti obitelji, dok isto navodi 14 posto muškaraca.Čak 62 posto ispitanika zna iznos primanja svog partnera, 28 posto ih otprilike zna, a 11 posto ne zna. 

Muškarci su manje upućeni u visinu primanja partnerica - samo 8 posto žena ne zna visinu primanja partnera, dok isto ne zna 14 posto muškaraca, pokazalo je istraživanje.Gotovo 40 posto muškaraca zaduženo je za veće financijske investicije, poput kupnje automobila ili kućanskih uređaja, a za isto je zaduženo 15 posto žena. Ipak, oko 60 posto ispitanika ima zajedničku blagajnu, kućni budžet, 22 posto dijeli troškove razmjerno primanjima, a 17 posto ispitanika dijeli troškove po pola.