c S
Dnevne novosti

Obilježena 140. obljetnica Hrvatske vatrogasne zajednice

09.05.2016 07:10 ZAGREB, 7. svibnja 2016. (Hina), U povodu 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice održana je svečana sjednica Skupštine HVZ, na kojoj su njezini čelnici podsjetili na povijest hrvatskog vatrogastva, uručena su odličja i prigodne nagrade, a prikazan je i dokumentarni film o aktivnostima vatrogasne zajednice od 1876. do danas.

Na svečanome skupu, održanom u dvorani Vatrosklava Lisinskog u zagrebu, predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Željko Popović podsjetili su da je prva profesionalna vatrogasna postrojba osnovana 1863. u Rijeci, da je ideja o organiziranju naraslog broja društava krenula iz Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu 1871. godine, a konstituirajuća skupština održana  5. lipnja  1876. Za prvog predsjednika zajednica, koja se tada zvala Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica, izabrala Gjuro Stjepana Deželića (1838. – 1907.). Uz ulogu u jačanju struke, Zajednica je imala značajnu ulogu u uvođenju hrvatskog jezika u vatrogastvo.

Djelovala je kroz sve državne tvorevine u kojima je Hrvatska bila. U razdoblju Domovinskog rata (1991. – 1995.) vatrogasna organizacija je primila teške udarce, rečeno je na svečanosti. Mnogi njezini članovi su poginuli, oprema je otuđena i uništena, te nako završetkom rata počinje i obnova vatrogastva.  Danas je to dobro ustrojena organizacija od velikog značaja za hrvatsko društvo, rečeno je. U Hrvatskoj danas djeluje 1891 dobrovoljno vatrogasno društvo te 65 profesionalnih postrojba u gradovima, u čijem sastavu se nalazi 150.431 članova, od čega 60.615 operativnih vatrogasaca koji čine glavnu snagu sustava zaštite i spašavanja. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izaslanik predsjednice Republike čestitao je HVZ-u na jubileju i zahvalio vatrogascima koji se, rekao je, pod geslom "Vatru gasi brata spasi" nesebično žrtvuju i riskiraju svoje živote spašavajući ljude i imovinu. Grad Zagreb ima 7500 vatrogasaca u dobrovoljnom sektoru i oko 350 profesionalnh vatrogasaca u javnim vatrogasnim postajama udruženih u 57 vatrogasnih zajednica Grada Zagreba. Najosposobljeniji tehnički  s najboljim ljudima perjanica smo hrvatskog vatrogastva, kazao je, uz ostalo, Bandić. Skupu je nazočio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera, zastupnik Branko Hrg.