c S
Dnevne novosti

GONG: Povjerenstvo treba razmotriti može li Karamarko nastaviti s političkim dužnostima

18.05.2016 07:15 ZAGREB, 17. svibnja 2016. (Hina), Udruga GONG pozvala je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, uoči odluke o pokretanju postupka protiv Tomislava Karamarka, da zbog "kolopleta interesnih povezanosti obitelji Karamarko" razmotri je li moguće da predsjednik HDZ-a nastavi obavljanje funkcije prvog potpredsjednika Vlade koji je ujedno predsjednik Vladine Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalnu funkciju saborskog zastupnika.
U priopćenju podsjećaju da su dosada u medijima razotkrivena "dva konkretna slučaja problematične interesne povezanosti Tomislava i Ane Karamarko: prvo, s lobistom MOL-a kojem je u interesu odustajanje RH od arbitraže oko INA-e te drugo s tvrtkom 'Migrit solarna energija' koju je Finska proglasila paravanom za ruski kapital"."Brojni medijski izvori, podaci i okolnosti navedeni u priloženom dokumentu značajno mijenjaju uvjete u kojima se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 21. travnja 2016. negativno očitovalo o priopćenju kojim je GONG tražio da se Tomislav Karamarko izuzme od svih utjecaja na donošenje odluka vezanih uz INA-u.

Međutim, u ovakvim se okolnostima postavlja pitanje može li Tomislav Karamarko uopće nastaviti obnašati funkciju prvog potpredsjednika Vlade, ali i bilo koju drugu dužnosničku funkciju", ističu u GONG-u.Smatraju i da, s obzirom da Povjerenstvo ima sužene ovlasti, ključna politička odgovornost leži na aktualnom vodstvu HDZ-a, njegovim partnerima s kojima tvore vladajuću većinu, kao i premijeru Tihomiru Oreškoviću. "Nedostatak njihovog jasnog distanciranja od lobista privatnih interesa i njihovih 'prijateljsko-poslovnih' praksi pojačat će dojam da je korupcijska stigma HDZ-a Ive Sanadera i dalje vrlo živa", stoji u GONG-ovu priopćenju.