c S
Dnevne novosti

Bulić: Zbog nedostatka sezonaca zabraniti sve zahvate u prostoru vezane za turizam

25.05.2016 07:35 DUBROVNIK, 24. svibnja 2016. (Hina), Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić rekao je u utorak u Dubrovniku kako bi se zbog nedostatka sezonskih radnika trebao donijeti zakon koji zabranjuje sve zahvate u prostoru vezane za turizam, a za postojeću situaciju nedostatka sezonske radne snage okrivio je Hrvatsku udrugu poslodavaca i Ministarstvo turizma.

"Hrvatska udruga poslodavaca je odgovorna za ovu situaciju jer bi htjeli imati radnike koliko njima treba, kada treba i po cijeni koju oni odrede. To tako ne ide. Robu kupuju po tržišnim cijenama pa će tako morati plaćati i radnike", rekao je Bulić na konferenciji za novinare. Dodao je kako poslodavci bruto plaćama od 2900 kuna potiču rad na crno i varanje države. Poslodavce je prozvao za nedostatak socijalne odgovornosti i socijalne inteligencije, ističući kako oni ne bi smjeli gledati samo na svoj profit, dok je Ministarstvo turizma kritizirao da je platilo Hotelijerskom fakultetu u Opatiji izradu Knjige standarda u turizmu, ali da nijedan ministar to dosad nije primijenio.

"Odgovorno tvrdim da je hrvatski turizam tvornica invalida. Mi imamo situaciju da se starije osobe više ni ne javljaju za sezonski rad jer ne mogu izdržati nametnuti tempo", rekao je Bulić. Predsjednica Odbora za turizam tog sindikata Marina Cvitić navela je kako u turizmu trenutno 75 posto radne snage čine sezonci, jer se poslodavci godinama rješavaju radnika na sve moguće načine. "Prošle godine prosječna neto plaća iznosila je 5007 kuna sa svim dodacima, a većina radnika tu plaću niti ne vidi. Ima radnika, ali ih treba pošteno platiti.

Tražili smo i da se kategorizacija hotela veže uz broj stalno zaposlenih ljudi, svaki ministar dosada je pokazao interes za to, ali ništa konkretno nije napravljeno'', rekla je Cvitić. Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije poručili su i kako se eventualna izmjena stope PDV-a u turizmu mora zakonski vezati uz povećanje plaća radnika u turizmu, naglašavajući da Republika Hrvatska ne smije popustiti pohlepi HUP-a.