c S
Dnevne novosti

Radnici Končara prosvjedovali protiv prodaje tvrtke

25.05.2016 07:40 ZAGREB, 24. svibnja 2016. (Hina), Mirni prosvjed radnika Končara protiv skidanja te tvrtke s popisa strateški važnih za hrvatsku državu, i najava njezine prodaje, održan je u utorak u krugu tvornice u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS), te je zatraženo da se Končar vrati na popis strateški važnih tvrtki za RH.
Predsjednik SMH - IS udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Vedran Dragičević pozvao je radnike Končara da se ponovno okupe u još većem broju 31. svibnja u 10,30 sati na Trgu bana Jelačića, odakle će krenuti prema Markovom trgu i ponoviti svoje zahtjeve pred Vladom i Hrvatskim saborom i kako bi zaštitili tvrtku od rasprodaje i sačuvali radna mjesta. SMH-IS je zatražio vraćanje Končara elektroindustrije d.d. Zagreb na popis tvrtki od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku s kojega ga je Vlada nedavno izbrisala Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH, te time otvorila vrata privatizaciji. SMH-IS nije protiv privatizacije, ali ne pod svaku cijenu. Budući da je Vlada Odluku donijela na telefonskoj sjednici, opravdano se sumnja na izostanak analize posljedica takvog poteza za Končar, radnike, državu i lokalnu zajednicu, ustvrdio je predsjednik SMH-IS Vedran Dragičević.  

Stoga je SMH-IS zatražio dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica, dodao je Dragičević. Poručio je Vladi neka također na telefionskoj sjednici vrati Končar među strateške tvrtke. Podsjetio je kako je Končar lani zaradio 170 milijuna kuna, a što se uložilo u nove proizvode i kadrove što bi bilo upitno kada bi se tvrtka prodala. Također je ustvrdio da Vlada rasprodaje vrijednu tvrtku te kako nastoji namaknuti novac kako bi popravila rejting za nova zaduživanja i uništava ono što se stvaralo godinama. Sindikalac Dragićević je upozorio da Končar proizvodi  80 do 90 posto rezervnih dijelova za potrebe Hrvatske elektrorpivrede (HEP) i njegova bi prodaja mogla dovesti do urušavanja energetskog sustava zemlje. 

Končar je u zadnjih pet godina 'obrnuo 3,5 milijardi kuna' i hrvatski je brend poznat na svim kontinentima i treba ga sačuvati. Tražimo od Vlade da neka povuku natječaj i prouče što je Končar i tek onda transparentno provedu privatizaciju tako da se zna da se tvrtka prodaje nekom tko ima viziju njezina razvoja. Kasnije ćemo odluke donositi u hodu, kazao je je Dragičević. 'Predložio' je neka svatko da po 10 kuna kako bi se prikupio novac i dao Vladi kako bi se spasilo Končar od rasprodaje, jer će, kaže, budući vlasnik vrlo brzo vratiti uloženo, a Hrvatska ostati bez vrijedne tvrtke.  

Predsjednica Koordinacije Sindikata Končara Slavica Pranjić rekla je da je na stranicama Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavljen Poziv za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica trgovačkog društva KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA d.d., Zagreb u vlasništvu Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Pranjić je iznijela podatak  kako se za udjel u Končaru traži 350 milijuna kuna, a ta tvrtka godišnje uprihodi 800 milijuna kuna. Radnici, njih oko 200-tinjak, prosvjedovalo je noseći transparente na kojima je među ostalim pisalo "Prodajte ono što ste vi stvorili, a ne mi", "Ljudi ispred profita", "Končar je naš - Karmarko marš",  "Još 1 primjer hrvatske kriminalne privatizacije" , "Prodajte si mater".