c S
Dnevne novosti

Sjednica Odbora za Ustav odgođena zbog dodatnih konzultacija oko izbora ustavnih sudaca

31.05.2016 07:20 ZAGREB, 30. svibnja 2016. (Hina), Sjednica saborskog odbora za Ustav, koji je u utorak trebao utvrditi prijedlog imenovanja 10 ustavnih sudaca, odgođena je jer je dio članova Odbora tražio vrijeme za dodatne konzultacije, potvrdio je novinarima u Saboru potpredsjednik Odbora Peđa Grbin.

"U utorak ujutro je trebala biti sjednica Odbora za Ustav gdje bismo utvrdili listu kandidata za Ustavni sud, no neki članovi su tražili dodatno vrijeme za konzultacije pa ćemo pričekati na koji način će se postići dogovor. Nadam se da ćemo biti obaviješteni o novom terminu", rekao je Grbin pred početak svečane sjednice u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Tko je tražio odgodu sjednice Grbin nije želio reći, a novinare je uputio da to pitaju druge članove Odbora. Ne imenuje li Sabor na vrijeme ustavne suce kojima je mandat već istekao i dužnost obnašaju u produženom šestomjesečnom roku, Ustavni sud bi nakon 7. lipnja mogao ostati bez kvoruma potrebnog za donošenje odluka. To bi pak Hrvatsku dovelo u ustavnu krizu jer Ustavni sud, među ostalim, proglašava rezultate izbora i odlučuje o žalbama na izborni postupak.

"Ja vjerujem i nadam se da problema neće biti, jer se radi o prevažnoj temi koja nam je u ovom trenutku i prioritet. Nadam se da će sjednica Odbora biti održana već u srijedu, kako bi sve nedoumice koje će biti izazvane odgodom sutrašnje sjednice bile riješene", rekao je Grbin. Potvrdio je kako je razgovora o imenovanju ustavnih sudaca, ali kako ne zna je li se o tome razgovaralo unutar stranaka vladajuće većine. "Nadam se da ovo nije odugovlačenje", dodao je.Grbin je uvjeren da će oporbeni prijedlog za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka dobiti potrebnih 76 glasova u Saboru.

"Što se tiče izglasavanja nepovjerenja, ja sam uvjeren da će biti dovoljno ruku. No problem je činjenica da smo u ovom mandatu već imali situaciju da je HDZ na neki način kupovao zastupnike iz drugih političkih opcija, do sada su pod njihovim pritiskom i ponudama tri zastupnika prešla u redove vladajuće većine. Ja vjerujem da se to u budućnosti neće događati, ali ako bude toga, mislim da će to biti posao za DORH, jer podsjetit ću, gospodin Sabo je upravo zbog takve situacije završio u zatvoru", rekao je Grbin.