c S
Dnevne novosti

Sabor: Fond branitelja gubi dobit i imovinu

10.06.2016 07:15 ZAGREB, 9. lipnja 2016. (Hina), Saborski zastupnici u četvrtak su, raspravljajući o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2014., izrazili zabrinutost što Fond gubi dobit i imovinu, a pripisali su to činjenici da mu vlade ne uplaćuju 7 posto dionica od privatizacije poduzeća, no ovisno o poziciji kojoj pripadaju, različito tumače koja je vlada za to kriva.
Đakić (HDZ): Ako se ovako nastavi, Fond će propasti 

Posebno kritičan prema poslovanju Fonda u 2014. bio je HDZ-ov Josip Đakić koji upozorava da je, ako se nastavi s takvim radom, Fond osuđen na propast. Ukoliko u Fondu neće biti novih dionica, a protekle četiri godine po tom se pitanju nije dogodilo ništa, Fond će silaznom putanjom kao što pokazuje izvješće, kaže zastupnik. Ukupna dobit Fonda u 2014. iznosila je 37 milijuna kuna, deset milijuna manje nego godinu prije, pokazuje Izvješće o poslovanju koje je podnio Upravni odbor Fonda. Kao i ranijih godina, Upravni odbor je trećinu dobiti namijenio razvojnim, socijalnim i humanitarnim mjerama poboljšanja statusa branitelja i članova njihovih obitelji, kaže član Upravnog odobora Fonda Ivica Tolić.

Gotovo 33 milijuna kuna uplaćeno je Fondu za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, a pet milijuna Zakladi hrvatskih branitelja. Isplaćeno je oko 7.000 stipendija djeci smrtno stradalih ili nestalih branitelja te HRVI. Predrag Matić (SDP), koji je 2014. bio ministar branitelja, tumači da u portfelju Fonda nema novih poduzeća, jer je još 2010. tadašnja Vlada promijenila zakon i umjesto obveze uvela mogućnost da se braniteljima daje 7 posto. Branitelji tada uopće nisu reagirali, nije bilo prosvjeda, šatora, plinskih boca, kaže Matić i dodaje kako se isto dogodilo i kod privatizacije Končara. "I Konačar ode, a braniteljskih 7 posto ostaje zaboravljeno", primjećuje zastupnik. 

Ivan Šuker (HDZ) odgovara mu kako je bivša Vlada itekako iskoristila spomenutu promjenu zakona, a da on kao ministar branitelja ni riječi nije rekao kad je donesena "čudna odluka" o privatizaciji Croatia osiguranja. Mostov Ivan Lovrinović navodi da je privatizacijom Croatia osiguranja proračun izgubio 3,4 milijarde kuna, pa poziva kolege da se zamisle što se moglo s 500 milijuna ili milijardu kuna da su ih branitelji dobili.

SDP: Fond je izgubio 800 milijuna kuna prodajom Ininih dionica MOL-u 

SDP-ovi zastupnici uzvraćaju da je Fond izgubio 800 milijuna kuna prodajom Ininih dionica MOL-u. "Da tada nije prodano 7 posto dionica Ine iz portfelja Fonda, MOL u ovom trenutku ne bi imao 48, nego 41 posto, a Hrvatska bi imala, ne 44, nego 51 posto vlasništva u hrvatskoj industriji nafte", rekao je SDP-ovac Gordan Maras. Drugačiji pogled na prodaju Ine imaju HDZ-ovi zastupnici. "Žalosno je da Matić ne zna da je 25+1 dionicu prodala vlada Ivice Račana", kaže Đakić.

Marić (HDZ): SDP asfaltirao cestu za gubitak Ine 

"Ne postoji nigdje u svijetu slučaj da dioničar s 25 posto+1 dionicom ima potpunu kontrolu nad upravljanjem", odgovara Goran Marić (HDZ) i poručuje da je SDP-ova Vlada "projektirala i asfaltirala" cestu za gubitak Ine. Marić opetuje i da Vlada nije smjela odlučivati o prodaji Croatia osiguranja, po zakonu je to smio učiniti samo Sabor što je, kaže, utvrdila i državna revizija. Odgovornima za sadašnje stanje Mostov Miro Bulj označava "političke elite", nikako branitelje koji "mogu prosvjedovati ili ne prosvjedovati". Zauzima se da se Fond sačuva i možda uloži u Imunološki zavod i zaštite nacionalni interesi.

Demo (BM 365): Tražit ćemo maksimalnu istragu oko upravljanja Fonda 

I Miodrag Demo (Klub BM 365) "slušajući i lijeve i desne" zaključuje kako se sva koplja lome na braniteljima. Pita tko će podnijeti odgovornost što je Fond u minusu, što je, praktično napravljen "zločin" nad njim. Kako se time upravljalo, pita Demo i najavljuje da će njegov Klub tražiti "maksimalnu istragu" oko upravljanja Fonda, te se zauzeti da Fondom upravljaju stručnjaci i "oplemenjuju ga".(Hina) xum ytr