c S
Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Vučić u Dalju

21.06.2016 07:20 DALJ, 20. lipnja 2016. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić stigli su u ponedjeljak oko 11,15 sati u Dalj u Osječko-baranjskoj županiji, gdje će se održati prvi dio njihova današnjeg sastanka.

Nakon sureta na mostu između pograničnih mjesta Erduta i Bogojeva, kod graničnog prijelaza Erdut, predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić će u Dalju razgledati stalni postav izložbe o životu i djelu astronoma, matematičara i klimatologa Milutina Milankovića, u njegovoj rodnoj kući u Dalju, te potom razgovarati s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Uoči sastanka hrvatska predsjednica je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomenika palim braniteljima, ispred Policijske postaje Dalj.

U velikosrpskoj agresiji na to mjesto 1. kolovoza 1991. poginulo je 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. Nakon susreta u Hrvatskoj predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić će u srbijanskom mjestu Tavankut, u Domu kulture "Matija Gubec" obići galeriju prve kolonije naive u tehnici slame te razgovarati s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Potom se u Subotici, nakon razgovora dvoje državnika, očekuje potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja. Očekuje se da će deklaracija obuhvatiti problematiku unaprjeđenja zaštite manjina, rješavanja pitanja nestalih osoba, uređenja graničnih sporova i problema sukcesije.