c S
Dnevne novosti

Merkel pozvala BiH da usvoji prilagođeni SSP-a želi li status kandidata

01.07.2016 07:35 SARAJEVO/BERLIN, 30. lipnja 2016. (Hina) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je pozvala političare u BiH da se što prije dogovore o prihvaćanju izmijenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi se nastavio proces europskih integracija.
Merkel se u Berlinu sastala s trojicom članova Predsjedništva BiH s kojima je razgovarala o provedbi njemačko-britanske inicijative iz 2015. o reformama u BiH.Ocijenivši da je do značajnog napretka došlo usvajanjem zakona o dinamiziranju tržišta rada i novim investicijama, Merkel je istaknula da je sada glavni cilj BiH dobiti status kandidata za članstvo u Uniji. Do toga ne može doći bez ispunjavanja jasno postavljenih uvjeta, odnosno bez prilagodbe trgovinskog dijela SSP-a i usvajanja jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa BiH i EU.

"Nakon pristupanja Hrvatske EU-u, SSP sa BiH se mora prilagoditi. Problemi se moraju prevladati", kazala je Merkel na konferenciji za novinare."Čaša je na pola puna", kazala je njemačka kancelarka ističući kako za BiH put ka EU i NATO-u nemaju alternativu. Dodala je da razumije zabrinutost poljoprivrednika iz Republike Srpske za konkurentnost njihovih proizvoda nakon što se tržište BiH otvori i za ograničeni bescarinski uvoz iz Hrvatske te najavila spremnost Njemačke da im financijski pomogne. Podsjetila je kako tijela Europske unije do 18. srpnja moraju imati jasnu sliku o tome koje je uvjete BiH ispunila kako bi se mogao razmatrati njen zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ustvrdio da su rezultati reformi vidljivi kroz rast BDP-a od tri posto i zapošljavanje po tisuću novih radnika svakog mjeseca."Rezultati su vidljivi no na žalost imamo problem s prilagodbom SSP-a. U BiH se koristi to što ljudi ne znaju dovoljno što je dogovoreno", kazao je Izetbegović komentirajući protivljenja vlasti RS prihvaćanju prilagođenog SSP-a. Istaknuo je da se BiH mora suočiti s konkurencijom u trgovini želi li postati članicom EU, a spremnost Njemačke da kompenzira eventualni financijski udar na poljoprivredu drži dodatnim argumentom da se u BiH usvoji prilagodba SSP-a."Time je izbijen i posljednji argument vlastima u Banja Luci", kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o izlasku Velike Britanije iz EU i eventualnim posljedicama za BiH, kazao je kako se "na žalost ugasio snažan britanski motor" koji je vodio BiH ka EU, ali je ostao "iznimno snažan njemački". Komentirajući objavu rezultata popisa u BiH, čemu se također protive vlasti RS-a, Izetbegović je rekao da će to vjerojatno izazvati "dodatnu nervozu" no u meritum rezultata se neće moći ulaziti. Političari bi sada trebali nastojati ublažiti nervozu koja će nastati, kaže Izetbegović.