c S
Dnevne novosti

Izmiče rješenje dviju država u izralesko-palestinskom sukobu - dužnosnik UN-a

04.07.2016 07:25 JERUZALEM, 3. srpnja 2016. (Hina/Reuters) - Rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dviju država izmiče, upozorio je u nedjelju posebni koordinator UN-a za mir na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov.
Izvješće koje je u petak objavio tzv. kvartet - SAD, EU, UN i Rusija - pozvalo je Izrael da zaustavi politiku izgradnje naselja na okupiranoj zemlji i ograničavanja palestinskog napretka."Izvješće kvarteta zvuči kao zvono za uzbunu da smo na opasnoj nizbrdici  prema stvarnosti jedne države koja je nespojiva s nacionalnim težnjama oba naroda", napisao je Mladenov u komentaru poslanom novinarima.Mladenov je pozvao izraelske i palestinske vođe da primijene preporuke iz izvješća, nudeći u tom smislu pomoć međunarodne zajednice."Zatražio sam od obje strane da ne propuste tu mogućnost", napisao je Mladenov.

U izvješću objavljenom u petak kaže se da bi Izrael trebao zaustaviti izgradnju naselja, prestati onemogućavati razvoj Palestincima i pripisivati sebi zemlju koju Palestinci žele za buduću državu.Također se naglašava da izraelska politika "uporno ugrožava održivost rješenja o dvije države".Izvješće među ostalim kaže da najmanje 570.000 Izraelaca živi u naseljima koje UN i mnoge zemlje smatraju protuzakonitim.