c S
Dnevne novosti

Kliman iznimno zadovoljan početkom turističke sezone

04.07.2016 07:45 PULA, 2. srpnja 2016. (Hina) - Ministar turizma u tehničkoj Vladi Anton Kliman u subotu je u Puli izrazio zadovoljstvo početkom turističke sezone, to jest porastom broja dolazaka od pet do šest posto i porastam broja noćenja od oko sedam i pol posto.   
 "Izuzetno sam zadovoljan jer smo odlično počeli sezonu. Imamo povećanje od nekih pet do šest posto u broju dolazaka te oko sedam i pol posto u noćenjima. Što se Istre tiče zabilježili smo slabije rezultate u prvom djelu lipnja naročito zbog vremenskih prilika koje nisu bile naklonjene turistima, poglavito kamping sektoru. To se osjetno odrazilo na rezultate, no sada dolazimo u normalu i u idućih deset dana stvari će doći na svoje," kazao je ministar Kliman dodavši kako prvi srpanjski vikenda prolazi u skladu s očekivanjima turističkog sektora. "Vrijeme je prekrasno, turisti masovno dolaze. U ponedjeljak ćemo imati konkretne rezultate i siguran sam da će oni biti iznimno dobri," rekao je Kliman nakon proslave desete obljetnice osnutka Jadransko-jonske euroregije.   

Zamoljen da komentira podatke Hrvatske narodne banke (HNB) po kojima su prihodi od turizma u prva tri mjeseca ove godine iznosili 390,8 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine više za 16,2 posto odnosno za 54,5 milijuna eura, ministar je rekao kako su ti podaci u skladu s očekivanjima. "Imam osjećaj da smo dobro krenuli što pokazuju i prve brojke. Smatram da je sve to plod dobrog upravljanja svim resursima, kako u državi tako u turizmu. Turistički rezultati su odlični jer imamo dobru sinergiju između privatnog i javnog sektora a turističke zajednice odlično obavljaju posao," poručio je Kliman, koji očekuje da će prihodi dostići "magičnu brojku od oko osam milijardi eura".  "Poznato je kako imamo ambiciozan plan da prihod od turizma do 2020. godine bude 14 milijardi eura. Po svim strategijama koje imamo to možemo očekivati. Ove godine smo otvorili 40 hotela na Jadranu, a slijedeće godine očekujemo još više. Dakle iz godine u godinu rastu nam kapaciteti, a kako rastu kapaciteti tako raste i prihod," izjavio je ministar Kliman. 

Dodao je kako su domaći i inozemni investitori očito prepoznali priliku investiranje u hrvatski turizam te osjećaju, kako je rekao, "trendove na tržištu da će Hrvatska ući među dvadeset najpoželjnijih destinacija i stoga tu žele ulagati."  "Na nama je kao resornom ministarstvu ali i cijeloj državi to poduprijeti i omogućiti nove poduzetničke inicijative i time stvoriti uvjete da 2020. godine dođemo do 14 milijardi eura prihoda".  Odgovarajući na pitanje novinara hoće li izlazak velike Britanije iz Europske unije utjecati na dolazak britanskih turista Kliman je kazao kako je prije dva dana boravio u Dubrovniku gdje se susreo s tamošnjim turističkim djelatnicima koji su ga izvijestili kako nema nikakvih otkazivanja bukinga iz Britanije za slijedeću godinu. "Svjesni smo nervoznih reakcija na tržištima kapitala, no treba sačekati neko vrijeme kako bi se sagledale posljedice izlaska Velike Britanije iz EU-a.  Od 2013. godine do danas porasli smo s 350 na 500 tisuća dolazaka s britanskog tržišta. Tendencija rasta je prisutna a Britanci su očito prepoznali Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju," zaključio je Anton Kliman.