c S
Dnevne novosti

Slovački veleposlanik predstavio prioritete predsjedanja EU-om

07.07.2016 07:30 ZAGREB, 6. srpnja 2016. (Hina) - Slovačka preuzima predsjedništvo Europske unije u vrlo izazovnim vremenima i sada je bitno da Unija vrati povjerenje građana i da se usredotoči na rješenja koja će donijeti dugoročnu perspektivu europskom projektu, izjavio je u srijedu u Zagrebu slovački veleposlanik u RH Juraj Priputen predstavljajući prioritete slovačkog predsjedništva hrvatskim dužnosnicima i diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj.
"Želimo se fokusirati na građane i njihove potrebe... Istovremeno se želimo koncentrirati na opipljivost rezultata jer je sada vrijeme da se uvjeri građane da Unija ima sposobnost pozitivno utjecati na njihov svakodnevni život. Naša misija je postići takva rješenja koja su zaista prihvatljiva svim državama članicama i korisna za Uniju u cjelini", istaknuo je Priputen. On je podsjetio da se EU posljednjih nekoliko godina suočila s brojnim ozbiljnim krizama koje su, kako je rekao, nedvojbeno utjecale na njezin cjelokupni oblik a također su formirale raspoloženja njezinih građana. "Žalimo što su Britanci odlučili napustiti europski projekt. To pokazuje da je povjerenje građana u EU bilo značajno narušeno i moramo se vrlo pažljivo uhvatiti u koštac s ovim problemom. Vjerujemo da je EU najbolje rješenje za Europu i njezine građane. Bitno je da EU vrati povjerenje građana i da se fokusira na rješenja koja će donijeti dugoročnu perspektivu europskom projektu", naglasio je. 

On je iznio tri cilja slovačkog predsjendištva a to su postizanje opipljivih rezultata koji će donijeti izravne koristi za svakodnevni život građana, zatim prevladavanje fragmentacije kroz tješnje povezivanje država članica u području jedinstvenog tržišta te koncentriranje na potrebe građana. Kako bi postiglo ta tri cilja slovačko predsjedništvo se odlučilo usredotočiti na četiri ključna prioriteta: ekonomski snažnu Europu, iskorištavanje mogućnosti koje pruža jedinstveno europsko tržište, uravnoteženu migracijsku politiku i politiku azila te ulogu EU-a u svijetu. 

Tijekom svoga predsjedanja Slovačka se želi usredotočiti na pozitivni program, a ne na pitanja oko kojih su zemlje članice podijeljene."Ova četiri prioriteta odraz su naše kompleksne ambicije da se poveća otpornost EU-a prema vanjskim i unutarnjim izazovima i vrati povjerenje građana u europski projekt", rekao je slovački veleposlanik. Slovačka je 1. srpnja preuzela rotirajuće predsjedništvo EU-a za sljedećih šest mjeseci tijekom kojih se očekuju pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom te početak rasprave o budućnosti Europske unije.