c S
Dnevne novosti

Ministarstvo najavljuje sastanak s proizvođačima oko uredbe EK o redukciji proizvodnje mlijeka

09.09.2016 07:30 ZAGREB, 8. rujna 2016. (Hina), Ministarstvo poljoprivrede u stalnim je kontaktima s Europskom komisijom (EK) kako bi dobilo sve relevantne informacije vezane uz donošenje delegirane Uredbe o redukciji proizvodnje mlijeka, koja bi trebala biti objavljena u petak, 9. rujna, doznaje se iz tog ministarstva.

S detaljima Uredbe, kako navode, bit će upoznati svi domaći proizvođači mlijeka, s kojima je sastanak na tu temu zakazan za početak idućeg tjedna. Odgovor je to iz Ministarstva nakon što su ih iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Život u srijedu upozorila da "onima za koje se Uredba propisuje, a to su prije svih proizvođači mlijeka, ostat će kratak rok od desetak dana po stupanju na snagu da provedu aktivnosti na terenu". Naveli su i da u čitavom procesu značajnu ulogu mogu imati proizvođačke organizacije, ako to država članica propiše, dodajući da u Hrvatskoj postoje dvije PO," ali njih o cijeloj stvari nitko nije ni obavijestio ni konzultirao".

"Još je žalosnije što Ministarstvo ne samo da ne informira javnost ni neposredno zainteresirane nego što Hrvatska, kao rijetka zemlja s velikim mliječnim deficitom, propušta priliku da u europskim razmjerima aktivno nastupa s podrškom onima koji dovode u pitanje cijelu koncepciju potpuno slobodnog tržišta za proizvod, čije stvaranje ima značajne sekundarne posljedice na drugim važnim područjima a osim toga je i od strateškog značenja za svaku zemlju", navode među ostalim iz Udruge.

Iz Ministarstva, pak, napominju kako je Hrvatska, predvođena ministrom poljoprivrede Davorom Romićem, u više navrata na sastancima Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU inzistirala na dodatnoj interventnoj pomoći sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda na primjeru mjere odobrene 2015., temeljem koje je proizvođačima krava u proizvodnji mlijeka ove godine isplaćeno 27 milijuna kuna. Neke države članice koje su suočene s viškovima isporuke mlijeka predlagale su uvođenje mjere dobrovoljne redukcije proizvodnje mlijeka kako bi se stabiliziralo tržište sirovog mlijeka u EU, kažu u Ministarstvu.

"Povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan na posljednjem je sastanku Vijeća održanom u srpnju ove godine predstavio paket mjera koji je uvažio naša, kao i stajališta zemalja koje su zagovarale redukciju proizvodnje", ističu iz Ministarstva. Podsjećaju kako je ukupna omotnica paketa pomoći 500 milijuna eura, od čega je 150 milijuna predviđeno za mjeru dobrovoljne redukcije proizvodnje, a 350 milijuna za interventnu potporu u sektoru stočarstva. "O tome smo javnost izvijestili po predstavljanju paketa mjera u srpnju ove godine u Bruxellesu", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju i kako provođenjem proizvodno vezanih potpora i cijelog niza drugih mjera intenzivno rade na podizanju proizvodnje mlijeka i dostizanju dostatnih količina mlijeka u vlastitoj proizvodnji. "No, iako nam je cilj podizanje proizvodnje mlijeka i unatoč tome što smo se protivili uvođenju mjere dobrovoljne redukcije proizvodnje mlijeka, našim ćemo proizvođačima omogućiti korištenje ove mjere kao što će to biti omogućeno svim europskim proizvođačima mlijeka", navode iz Ministarstva poljoprivrede.