c S
Dnevne novosti

Crna Gora: HGI jedini predstavnik Hrvata na parlamentarnim izborima

20.09.2016 07:05 PODGORICA, 19. rujna 2016. (Hina), Hrvatska manjina u Crnoj Gori imat će jednog predstavnika na parlamentarnim izborima koji se u toj zemlji održavaju 16. listopada.
Crnogorska državna izborna komisija u ponedjeljak je zaprimila listu kandidata Hrvatske građanske inicijative, pod nazivom "HGI od srca", a nastupiti će pod sloganom “Hrvatsko srce za Crnu Goru”.Nositelj liste Adrijan Vuksanović je kazao kako vjeruje da su Hrvati u Crnoj Gori svjesni važnosti predstojećih izbora i važnosti predstavnika hrvatske nacionalne manjine u najvišem zakonodavnom domu.

"Podrškom Hrvatskoj građanskoj inicijativi, Hrvati u Boki kotorskoj i cijeloj Crnoj Gori dobivaju legitimnog predstavnika u najvišem zakonodavnom domu, koji će na najbolji način odgovoriti njihovim interesima i potrebama", istaknuo je Vuksanović.

Hrvatska građanska inicijativa nudi realan i ostvariv program kojega kvalitetu osim građana hrvatske zajednice prepoznaju i građani drugih nacionalnosti. Na listi kandidata za crnogorski parlament, prema riječima Vuksanovića su ugledni i ostvareni građani. "Osobito bih istaknuo da našu listu čine kandidati različitih obrazovnih profila, akademski građani, radnici, umirovljenici, kao i mladi, a zastupljenost žena je 36 posto", rekao je.

Hrvatska građanska inicijativa, odlukom Središnjeg odbora, na parlamentarne izbore izlazi samostalno. Sudjelovat će i na lokalnim izborima u Kotoru, koji se održavaju istodobno s parlamentarnima. HGI je u crnogorskom parlamentu do sada imao jednog zastupnika i bio u koaliciji s vladajućom Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, a čelnica Marija Vučinović je bila potpredsjednik vlade bez portfelja.