c S
Dnevne novosti

Visoki trgovački sud ništetnim proglasio ugovor o odvozu i zbrinjavanju varaždinskog otpada

26.09.2016 07:30 VARAŽDIN, 23. rujna 2016. (Hina), Visoki trgovački sud donio je presudu da je ništetan Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju varaždinskoga komunalnog otpada, radi sanacije lokacije Brezje sklopljen između Varkoma i T7 Vis-a iz 2008. godine, kao i svi dodaci tom ugovoru.

O tome je izvijestila uprava Grada Varaždina koja je u petak zaprimila odluku Visokoga trgovačkog suda.Varaždinski otpad jedan je od najvećih problema s kojim se bavi aktualna gradska vlast. Sve je počelo još 2008. godine kada je gradska komunalna tvrtka Varkom s tvrtkom VIS T7 grupe, u vlasništvu privatnog poduzetnika Davora Patafte, sklopila ugovor o interventnom zbrinjavanju varaždinskog otpada. Dijelom i zbog tog ugovora tadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok završio je u pritvoru, a nakon njegove ostavke i prijevremenih izbora na vlast je u Varaždinu došao HNS i Goran Habuš koji je krenuo u pravno osporavanje tih ugovora.

Presudu Visokoga trgovačkog suda u današnjem su priopćenju za javnost u Gradu Varaždinu protumačili kao potvrdu svega onoga što su oni tvrdili posljednjih nekoliko godina."Visoki trgovački sud je potvrdio kako 2008. godine nisu bile ispunjene pretpostavke temeljem kojih bi se zbrinjavanjae baliranog komunalnog otpada uskladištenog na Brezju moglo izravno povjeriti društvu u vlasništvu Patafte bez da je zato proveden zakonom propisani postupak", navodi se u priopćenju.

Tvrde da je ovo prva pravomoćno potvrđena presuda kojom se sankcioniraju postupanja nekadašnje gradske vlasti. Dodaju i da prema presudi spomenuti ugovor više ne postoji.U Gradu sada očekuju da trgovačko društvo T&H Invest, prijašnji T7 Vis d.o.o., gradu vrati iznos veći od 8 milijuna kuna.

"Presudom Visokoga trgovačkog suda ujedno je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Varaždinu u dijelu u kojem se trgovačkom društvu T&H Invest d.o.o, nalaže da Gradu Varaždinu isplati iznos od 8.299.675,92 kn zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom tekućom od 2009. godine pa sve do isplate", stoji u priopćenju u kojem je pojašnjeno da je spomenuti iznos svojedobno transferiran trgovačkom društvu u vlasništvu Patafte za zbrinjavanje otpada, a koji nikada nije obavio.

Grad očekuje i isplatu 1,5 milijuna kuna parničnog troška."Ovo je velika i značajna pravna pobjeda grada Varaždina koju smo dugo čekali. Sada smo dobili potvrdu da smo bili apsolutno u pravu kada smo odlučili stati na kraj dogovorima ispod stola i namještanju poslova bez natječaja", izjavio je gradonačelnika Gorana Habuša u povodu presude Visokoga trgovačkog suda.