c S
Dnevne novosti

Sindikat i HUP traže dosljednu primjenu kolektivnog ugovora za graditeljstvo

27.09.2016 07:15 ZAGREB, 26. rujna 2016. (Hina), Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) i HUP - Udruga poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) zatražili su u ponedjeljak dosljednu primjenu kolektivnog ugovora za graditeljstvo, što drže ključnim za zadržavanje građevinskih radnika u Hrvatskoj.
"Fer plaće i fer cijene u graditeljstvu", naziv je njihove zajedničke inicijative koja je bila temom današnje konferencije za novinare sindikata i poslodavaca. Konferencija je održana u sklopu obilježavanja sindikalnog Dana hrvatskih graditelja, 26. rujna, a u sjedištu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske održana je i sjednica Socijalnog vijeća za graditeljstvo. 

Sindikat: cijenu rada uračunati u javnu nabavu

Predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić istaknula je kako mnogi poslodavci zaobilaze odredbe kolektivnog ugovora te traži da on bude radno-pravni instrument."Želimo da cijena rada koja je utvrđena kolektivnim ugovorom postane dijelom cijene u javnoj nabavi te da se uračuna u cijenu ponude. Na taj način izbjeći ćemo nelojalnu konkurenciju, sivu ekonomiju i rad na crno", smatra ona.Kako je izvijestila, preliminarni razgovori o tome u Ministarstvu rada su obavljeni i postoje naznake da bi se to moglo postići.

"U sektoru građevinarstva trebaju vrijediti plaće dogovorene kolektivnim ugovorom a ne minimalna plaća", kazala je Vukšić. Dodala je kako je višegodišnja kriza u građevinarstvu odnijela 50.000 radnih mjesta, bitno je smanjena cijena rada, a radnici nisu primjereno plaćeni budući da imaju 20 posto manja primanja od hrvatskog prosjeka. Došlo je do potplaćenosti radnika i prekarizacije radnih odnosa, velik broj tvrtki završio je u stečajevima i predstečajnim nagodbama, a postupci su dugotrajni i negativno utječu na tržište, kazala je dodavši kako bi radnici uvijek trebali bit u prvom isplatnom redu.Po njezinim riječima, najviše problema s neisplatama plaća odnosno stečajevima je u manjim i srednjim te novoosnovanim tvrtkama.

Habijanec: plaće bar blizu 50 posto njemačkih

Predsjednik HUP-UPG-a Mirko Habijanec također traži dosljednu primjenu tarifa iz kolektivnih ugovora za građevinarstvo.Zatečen je velikim odljevom kvalitetnih radnika u inozemstvo. "Ovdje su plaće slabe, najsposobniji ljudi odlaze u inozemstvo i građevinari imaju velik problem pomanjkanja radne snage", rekao je.Naveo je kako se sa sličnim problemom suočavaju države iz okruženja pa bi se radna snaga uskoro mogla tražiti u udaljenijim državama.Predlaže povećanje osnovice plaća u graditeljstvu i uvođenje radničkog dioničarstva kako bi dio dividende išao radnicima.

Stanje u hrvatskom građevinarstvu po njegovu će mišljenju biti teško sve dok se plaće ne približe barem na 50 posto njemačkog prosjeka. Sada je taj omjer između jedan naprema tri i jedan naprema četiri."Sve do tada radnici neće imati motiv za rad i ostanak u svojoj zemlji", kazao je Habijanec istaknuvši i kako je u Njemačkoj nezamislivo da se netko ne pridržava odredaba kolektivnog ugovora.Kolektivni ugovor za graditeljstvo na snazi je od 25. rujna 2015. godine. Primjena je proširena odlukom ministra nadležnog za rad, a stupila je na snagu 19. prosinca 2015. godine.

HGK: nedostaje 3.000 radnika

Hrvatski građevinari trebaju 3.000 stranih radnika kako bi nadoknadili odljev kvalificiranih radnika iz Hrvatske, procjena je koju je iznijela Hrvatska gospodarska komora (HGK). U Komori upozoravaju da je u zadnje vrijeme primjetan velik odljev kvalificiranih radnika iz Hrvatske, posebno zidara, tesara, armirača, keramičara i sličnih zanimanja.

Potpredsjednica HGK-a za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj upozorava da tvrtke zaposlenike koji su otišli ne mogu nadomjestiti povjeravanjem dijela poslova drugim izvođačima, jer su gotovo svi suočeni s problemom nedostatka radne snage.Predlaže da se godišnja kvota za zapošljavanje stranaca za 2017. na području graditeljstva višestruko poveća, jer je potrebno oko 3.000 dozvola te da se takva odluka donese što prije.