c S
Dnevne novosti

Rebalansom riječki gradski proračun povećan za 33,4 milijuna kuna

30.09.2016 07:15 RIJEKA, 29. rujna 2016. (Hina), Riječki gradski proračun za 2016. godinu povećan je rebalansom za 33,4 milijuna kuna, ili 3,7 posto, te je 921 milijun kuna, odlučeno je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća. Protiv rebalansa glasovali su vijećnici HDZ-a, a suzdržano je bilo deset vijećnika Liste za Rijeku, Akcije mladih, Hrvatskih laburista, PGS-a i HNS-a te nezavisni vijećnici.

Kako je rekao gradonačelnik Vojko Obersnel, rebalans se donosi ponajprije zbog promjene načina financiranja gradnje i opremanja dječjih vrtića "Morčić" i "Đurđice". U srpnju ove godine odlučeno je, naime, da se ti poslovi financiraju kreditom HBOR-a zahvaljujući povoljnim uvjetima kreditiranja. HDZ-ovi vijećnici izrazili su nezadovoljstvo što je u predloženom rebalansu proračuna i povećano izdvajanje za brod "Galeb", koji je privezan u Riječkoj luci, i to zbog izrade dokumentacije za prijavu njegove sanacije putem europskih fondova. 

Blažević- za tri mjeseca odgođen rok za imenovanje na dužnost intendanta  

Gradsko vijeće donijelo je odluku da se datum imenovanja Marina Blaževića na dužnost intendanta s 1. rujna ove godine odgodi na 1. prosinca zato što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio prihvatiti odluku Gradskog vijeća o njegovu imenovanju na tu dužnost.

Protiv te odluke bili su vijećnici HDZ-a i nezavisni vijećnik Hrvoje Burić, donedavni član te stranke, a ostalih 27 vijećnika bilo je za. Do 1. prosinca Blažević će biti obnašatelj dužnosti intendata.  Kako je rekao gradonačelnik Obersnel, ministar kulture odbio je  odobriti imenovanje Blaževića iako ministarstvo nije ni osnivač ni suosnivač riječkoga HNK. Pritom je ocijenio da je obveza ministrova odobrenja politički anakronizam. 

Obersnel je ustvrdio kako je Hasanbegovićevo obrazloženje odbijanja "netočno i nesuvislo". Istaknuo je da se u tom slučaju pojavljuje "formalni problem - donošenja ministrove odluke nakon što su već raspisani izbori, čime se krše odredbe zakona o postupku primopredaje vlasti, te suštinski problem koji se očituje u tome da ministar odlučuje o nečemu u čijem financiranju ministarstvo sudjeluje s manje od tri posto".

Obersnel je izvijestio da je zbog te ministrove odluke pokrenuo upravni spor na Upravnom sudu te da je Kazališno vijeće HNK prihvatilo produljiti rok do 1. prosinca za imenovanje Blaževića intendatnom, što se mora temeljiti na odluci Gradskog vijeća. U tom razdbolju, rekao je Obersnel, očekuje se da će Upravni sud poništiti odluku ministra te da će dužnost ministra kulture preuzeti "odgovornija i razumnija osoba" koja će donijeti drugačiju odluku. 

U raspravi nakon toga Nikola Ivaniš (PGS) i Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ocijenili da je obveza potvrđivanja odluka Gradskog vijeća u ministarstvu "nakaradna" i "bizarna" te su istaknuli da podupiru odluku da se ustraje na imenovanju Blaževića za intendanta. 

Teo Božanić (HDZ) rekao kako se laže u vezi s odlukom ministra, a Blažević i da su prošli intendant Oliver Frljić činili su štetu kazalištu i gradu svojim ponašanjem, "bahatošću i jednostranim političkim pristupom". Hrvoje Burić rekao je kako se ne bi smjelo pretpostavljati da će Upravni sud poništiti odluku ministra. "Nije korektno da si uzimate pravo da procjenjujete kakve će biti odluke suda", rekao je Burić Obersnelu. Ustvrdio je da će odluka Gradskog vijeća postati ništetna ako Upravni sud ne poništi ministrovu odluku.