c S
Dnevne novosti

SUH: Ojačati prvi, a ukinuti drugi mirovinski stup

30.09.2016 07:20 ZAGREB, 29. rujna 2016. (Hina), Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u četvrtak je sa svoje izborne skupštine poručio da prvi mirovinski stup treba ojačati, a drugi stup zamrznuti, odnosno ukinuti.
"U cijelom je svijetu počeo raspad takvog modela", ustvrdila je predsjednica SUH-a Jasna Petrović, jedina kandidatkinja za čelnicu sindikata i za iduće četiri godine.SUH je bio među rijetkim sustavnim borcima za ukidanje drugog mirovinskog stupa, kazala je Petrović i naglasila da je zamrzavanje, odnosno ukidanje postojećeg modela drugog mirovinskog stupa, u programu SUH-ova rada i za iduće četiri godine.

U sindikalnom programu navodi se i hitno uvođenje novog modela usklađivanja mirovina, uvođenje tzv. socijalne mirovine, tj. državne naknade za starije osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, te omogućavanje radnog odnosa i drugih oblika rada svim kategorijama umirovljenika. SUH se zalaže za formiranje Ureda pravobranitelja za starije osobe i održavanje instituta Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. 

U manadatu premijera Tihomira Oreškovića to Vijeće nije obnovljeno, a umirovljenici su namjerno gurnuti na marginu, odnosno ostali su bez kanala za dijalog, upozorila je Petrović.Boris Kunst (HDZ) poručio je predstavnicima SUH-a da će nova vlast više uvažavati socijalne partnere. Stav je HDZ-a da se ne donose nikakve mjere i programi bez dijaloga, odnosno usuglašavanja sa socijalnim partnerima, na tome ćemo inzistirati, kaže Kunst.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom izbornom programu naglasio je da mirovine moraju rasti, ističe Kunst, i obećao uvođenje nacionalne mirovine za skupinu najsiromašnijih umirovljenika, onih koji ne primaju nikakvu mirovinu, a takvih je u Hrvatskoj oko 60.000.Isto tako, umirovljenicima koji su rano otišli u mirovinu omogućit će se povratak na tržište rada, a u Hrvatskoj više od 400.000 umirovljenika mlađe je od 65 godina, navodi Kunst. Sindikat umirovljenika Hrvatske djeluje 24 godine, a okuplja oko 25.000 članova u 72 aktivne podružnice.