c S
Dnevne novosti

Zagreb je odabran za korištenje bespovratnih europskih sredstava kroz ITU mehanizam

07.10.2016 07:25 ZAGREB, 6. listopada 2016. (Hina), Grad Zagreb je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odabran kao jedan od gradova za korištenje 345 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), priopćila je u četvrtak Služba za informiranje Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

"Odabirom Ministarstva, Grad Zagreb se pridružuje brojnim europskim metropolama, poput Rotterdama, Amsterdama, Pariza, Madrida, Helsinkija, Praga i Varšave koji su odbrani za korištenje novog mehanizma Europske komisije za održivi urbani razvoj u EU za ostvarivanje ciljeva Europa 2020.", ističe se u priopćenju.   

Navodi se kako je u skladu s Partnerskim sporazumom Republike Hrvatske i Europske komisije, za provedbu tog mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u Hrvatskoj, predviđen iznos od 345 milijuna eura bespovratnih sredstava iz tri fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda, koji se dodjeljuju putem Operativnih programa Konkurentnost i kohezija te Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.   

U postupak odabira za područja za provedbu ITU mehanizma pozvano je samo sedam najvećih urbanih centara, odnosno gradovi koji imaju više od 50.000 stanovnika u centralnim naseljima - Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski Brod, Zadar i Pula.   Grad Zagreb je u ime Urbane aglomeracije Zagreb ispunio sve stroge kriterije za odabir urbanog područja na kojem će se provoditi ITU mehanizam.   

"Urbana aglomeracija Zagreb je najveća aglomeracija u Hrvatskoj, koja okuplja četvrtinu stanovništva Republike Hrvatske na području 30 jedinica lokalne samouprave i jedina je aglomeracija u čiji sastav ulaze jedinice lokalne samouprave s područja triju županija", objašnjava se u priopćenju.    

Ovom odlukom će Grad Zagreb, kao sjedište Urbane aglomeracije Zagreb, dobiti na raspolaganje minimalno 700 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za projekte iz područja poticanja poduzetništva i zapošljavanja, zaštite i obnove kulturne baštine, cjeloživotnog i strukovnog obrazovanja, socijalne skrbi, obnove zapuštenih industrijskih i vojnih područja, javnog putničkog prijevoza i rekonstrukcije sustava toplinarstva, navodi u priopćenju Služba za informiranje Ureda zagrebačkog gradonačelnika.