c S
Dnevne novosti

Otvoren projekt za poboljšanje javne uprave

20.10.2016 07:35 ZAGREB, 19. listopada 2016. (Hina), U Ministarstvu uprave otvoren je projekt "Razvoja i implementacije IT sustava za nadzor Zakona o općem upravnom postupku (ZUP)"  koji bi korisnicima javne uprave trebao osigurati pouzdanu i kvalitetnu javnu uslugu radi podizanja standarda građana i stvaranja poticajne poduzetničke okoline.
Tim projektom, vrijednim nešto više od 64 tisuće eura i sufinanciranim od strane Europske unije, u okviru instrumenta IPA 2012., želi se kroz 18 mjeseci uspostaviti nacionalni sustav za praćenje provedbe ZUP-a kroz decentralizirani sustav izvještavanja kojim će upravljati Ministarstvo uprave. "Riječ je o jednom u nizu projekta koji financira EU s ciljem stvaranja moderne i učinkovite državne uprave", rekla je na otvaranju projekta Mirela Rašić, voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analize iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Sustav bi u konačnici trebao omogućiti ministarstvima i vladi da dobije cjelokupnu sliku nad pojedinim upravnim područjima u cilju daljnjih poboljšanja, kazala je Rašić. Naglasila je da jedan od temelja suvremene državne uprave koji je spreman odgovoriti zahtjevima građanima i poslovnim sektorima jest učinkovit i transparentan upravni postupak. Kvaliteta upravnog postupka u širem smislu, po njezinim riječima, važna je kao i kod šireg pravosudnog sistema jer su u konačnici upravni sudovi ti koji vrše nadzor nad zakonitosti odluka u upravnim postupcima.

Europska komisija svake godine objavljuje pregled pravosuđa za sve članice EU-a, a jedan od nalaza ovogodišnjeg izvještaja iz travnja ukazuje da je u Hrvatskoj za rješavanje upravnih predmeta potrebno 426 dana. Iako je taj broj, napominje Rašić, značajno smanjen u odnosu na 2010., usporedbe radi, u Sloveniji je za rješavanje upravnog predmeta potrebno 112 dana.

U projektu i Ericsson Nikola Tesla

Ivan Lupić iz tvrtke Ericssion Nikola Tesla koja je ugovaratelj za taj projekt rekao je kako im je drago da svojim radom mogu doprinijeti da Hrvatska premosti jaz s digitalno razvijenim članicama.

Toj tvrtki, dodao je, povjeren je zadatak da razvije sustav za nadzor Zakona o upravnom postupku koji će Ministarstvu uprave služiti kao alat za praćenje provođenja ZUP-a, izvještavanje vlade i analizu na temelju koje će se predlagati mjere za poboljšanje učinkovitosti. Korist će, kazao je Lupić, imati i ostala tijela državne uprave koja će moći pratiti odvijanje postupaka u njihovoj nadležnosti. Lupić kaže da je digitalizacija javne uprave jedan od preduvjeta postizanja konkurentnosti gospodarstva, a zahvaljujući dosadašnjem radu te tvrtke na informatizaciji zdravstvenog sustava Hrvatska se svrstala u sami bok najnaprednijih europskih zemalja.