c S
Dnevne novosti

Hrvatski inovatori osvojili osam odličja na Sajmu inovacija IENA 2016.

02.11.2016 07:20 ZAGREB/NUERNBERG, 30. listopada 2016. (Hina), U konkurenciji više od 700 inovacija iz 28 zemalja na 68. Međunarodnom sajmu inovacija - IENA 2016. od 27. do 30. listopada u Nuernbergu, hrvatski su inovatori osvojili osam odličja, od čega pet zlatnih, priopćeno je u nedjelju iz Udruge inovatora Hrvatske.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore, na toj uglednoj međunarodnoj smotri inovacija UIH je predstavio osam hrvatskih inovacija, od kojih su četiri inovacije mladih hrvatskih inovatora. Međunarodni sajam inovacija IENA 2016., tradicionalno okupljalište inovatora i poduzetnika, okupio  je ove godine u Nuernbergu inovatore pojedince i organizacije iz cijelog svijeta.

Više od 700 ideja, uglavnom novih proizvoda iz svih područja i svakodnevnog života predstavljeno je javnosti po prvi puta. Naglasak ovogodišnjeg sajma bio je na kućanskim proizvodima, proizvodima i sustavima sigurnosti, tehnološkom razvitku i praktičkim primjenama. Veliku pozornost izazvale su prezentacije četri mlada hrvatska inovatora, koji su osvojili tri zlatne medalje i jednu brončanu medalju. 

Zlatne medalje dobili su Sustav za kontrolu putnika u izvanrednom prijevozu Marka Miroslava Bače; Sigurnosna brava Antonia Debeljaka s mentorom Mladenom Marušićem ; i Smart bag „ZONNE“ Sunčice Kajganić i Borisa Marića, dok je  brončanu medalju dobio  Električni skuter Dominika Sremića. Pored njih veliki interes posjetitelja i Ocjenjivačkog suda  izazvale su inovacije - Cjevnakonstrukcija za mjerenje protoka tekućina Krešimira Komljenovića koja je osvojila zlatnu medalju; RE-STEP Ivane Palčić koja je osvojila srebrnu medalju; Aqua lift Thermal cream Ivane i Roberta Legovića koja je osvojila zlatnu medalju; te Mini elektronski boks Antonia i  Pavla  Potočkog koja je osvojila brončanu medalju.. 

Na marginama sajma održan je niz popratnih događanja, foruma i radionica od kojih se ističe održavanje skupštine Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora (IFIA) na kojoj je predstavnik UIH-a  Zoran Barišić ponovno izabran kao član Izvršnog odbora. Barišić je i ove godine bio član Ocjenjivačkog suda, naveli su iz UIH-a.