c S
Dnevne novosti

Sindikat: Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika sadrži samo prava

09.11.2016 07:30 ZAGREB, 8. studenoga 2016. (Hina), Sindikat lokalnih i državnih službenika i namještenika upozorio je u utorak da Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika već 13 godina sadrži samo prava, bez spominjanja obveza, te ocijenio kako je možebitni razlog nezainteresiranosti za promjenu naziva zakona radi usklađivanja sa stvarnim sadržajem to što bi donošenje zakona koji bi državnim dužnosnicima jamčio samo prava moglo biti nezgodno.
Sindikat u priopćenju podsjeća da u zakonu ni "o" od obveza državnih dužnosnika nema još od 24. listopada 2003. godine, kada je stupio na snagu sada već nepostojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti (2011. godine zamijenio ga je Zakon o sprječavanju sukoba interesa), koji je izvan snage stavio odredbe članka 2. do 10., odnosno sadržaj glave II. "Obveze dužnosnika za vrijeme obnašanja dužnosti".

Stoga od 2003. godine u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika postoje samo prava državnih dužnosnika u tijelima državne vlasti, ali on i dalje svojim nazivom i glavom II. "Obveze dužnosnika za vrijeme obnašanja dužnosti", čije su odredbe brisane, sugerira sadržaj koji u njemu ne postoji, pa čak i u svojem prvom članku navodi kako se "Zakonom uređuju obveze i prava državnih dužnosnika".Sindikat je u više navrata Hrvatski sabor upozoravao na "zavaravajući" naslov zakona i tražio da se njegov sadržaj uskladi s naslovom, ali bez uspjeha, navodi se u priopćenju.