c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor zastupnicima nabavlja tablete

16.11.2016 07:10 ZAGREB, 15. studenoga 2016. (Hina), Predsjedništvo Hrvatskog sabora u utorak je donijelo odluku o nabavi tableta za saborske zastupnike kako bi se smanjili troškovi za kopiranje dokumenata.
 Na nabavu tableta za sve zastupnike Sabor namjerava potrošiti nešto manje od 200.000 kuna, a na sam softver 20.000 kuna, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov nakon sjednice Predsjedništva.  Samo na kopiranju moglo bi se uštedjeti i do milijun kuna, procijenio je Petrov, dodavši da službe u Saboru koje su dosad bile zadužene za kopiranje dokumenata i fonograma sjednica ne moraju strahovati od otkaza.  

"Sve stručno osoblje može dobiti nove zadatke. Ne treba biti strahovanja, ne radi tu tisuće zaposlenika, a oni koji su zaposleni mogu se puno kvalitetnije iskoristiti umjesto da sjede satima u Saboru i kopiraju dokumente", naglasio je predsjednik Sabora.  

Petrov je podsjetio kako su dosad godišnji troškovi informatizacije iznosili jednako, ako ne i više jer su zastupnici dobivali laptope. "Kada se informatizira Sabor neće se događati godišnji troškovi za kopiranje različitih dokumenata u iznosu od preko 2 milijuna kuna. Tu namjeravamo postići racionalizaciju sredstava, usmjeriti sredstva gdje su potrebnija, a osim same uštede mnogo važnije je učinkovitiji sustav u samom Saboru", dodao je.  

Petrov je pozvao sve zainteresirane tvrtke da se jave na natječaj koji će biti otvoren osam dana, izrazivši nadu da će cijela prva faza dostave tableta i omogućavanja softvera biti završena  do 15. prosinca a da će ih saborski zastupnici početi koristiti već početkom slijedeće godine. Natječaj za nabavu tableta za zastupnike Hrvatski sabor će objaviti tijekom dana na svojim internetskim stranicama.