c S
Dnevne novosti

Vlašić varaždinskom HDZ-u: O javnoj nabavi govore oni koji s tim nisu upoznati

16.11.2016 07:35 VARAŽDIN, 15. studenoga 2016. (Hina), Direktor varaždinske komunalne tvrtke "Varkom" Vlado Vlašić u utorak je ustvrdio da o javnoj nabavi govore oni koji s tim nisu upoznati odgovarajući tako varaždinskom HDZ-u koji je zatražio njegovu ostavku zbog toga što je poništen natječaj za projekt Aglomeracije Varaždin i što je "Varkom" dužan ponuđačima koji su se žalili platiti više od pola milijuna kuna.
Govoreći o poništenju natječaja za projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin - dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Vlašić je naglasio da je o toj temi bilo dosta rečeno, ali da i dalje o tome govore ljudi koji nisu upoznati s postupcima javne nabave, barem ne na način da bi mjerodavno govorili o tome. Na pripremi natječaja radile su osobe koje su radile na istim takvim opsežnim i zahtjevnim natječajima za druge slične projekte, rekao je te dodao da je pravo pitanje ustvari kako to da ponuđači, bilo domaći ili strani, nisu dali valjane ponude.

"Pokušavajući spasiti natječaj i ponudu koju smo prihvatili, mišljenja smo bili da nedostaci nisu takve prirode da bi utjecalo na ponudu. No, komisija je postupila po službenoj dužnosti i jednostavno odbacila sve prijave", rekao je, ali i dodao kako ni jedan od takvih natječaja nije prošao u prvom krugu. Potvrdio je da su nastavili raditi na novom natječaju i čekaju suglasnost "Hrvatskih voda" jer se više ne mogu objavljivati natječaji prema dosadašnjem Zakonu o javnoj nabavi. "Nova dokumentacija je nepromijenjena kad je riječ o tehničkim stvarima. Mijenjat će se samo u dijelu koji se mora uskladiti s prijedlogom novog zakona. Da ne bi stajali svi natječaji u suradnji s Europskom komisijom, dogovara se što novi natječaji trebaju sadržavati", pojasnio je Vlašić.

Zaključio je da nema bojazni za realizaciju cjelokupnog projekta i da je konačni rok do kojeg se mogu dobiti sredstava iz EU kraj 2020.Vlašić je rekao i da ne misli dati ostavku jer smatra da su napadi na njega političke prirode, u svrhu predstojeće političke kampanje. Povjerenstvo tvrtke "Varkom" posao Aglomeracije Varaždin dodijelilo je izraelskom Tahal Consulting Engineers iako su bili svjesni određenih manjkavosti u ponudi za koju su smatrali da nisu od utjecaja na samu ponudu.

Nakon toga uslijedile su žalbe drugih ponuditelja te odluka Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave koja je poništila natječaj. Radovi na projektu Aglomeracije Varaždin, odnosno ponuda izraelske grupacije bila je oko 142 milijuna kuna. Riječ je o samo jednoj fazi projekta koji je ukupne vrijednosti više od 800 milijuna kuna.