c S
Dnevne novosti

Šišljagić: Pomoćnica ministra uprave prekoračila je ovlasti

28.11.2016 07:10 OSIJEK,  26. studenog 2016. (Hina), Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je u subotu u Osijeku kako nedavni dopis Ministarstva uprave, kojim se sjednica Glavnog odbora HDSSB-a od 10. studenog, koju je sazvala skupina suspendiranih i isključenih članova, proglašava nestatutarno sazvanom, nije obvezujući akt niti akt upravnog postupka, nego privatno mišljenje pomoćnice ministra Jagode Botički, koja je, upućujući i potpisujući takav dopis, bez znanja ministra Ivana Kovačića, prekoračila svoje ovlasti.  
 Na konferenciji za novinare Koordinacije načelnika, gradonačelnika i župana HDSSB-a, Šišljagić je ustvrdio kako su tvrdnje predsjednika HDSSB-a Dragana Vulina i njegova zamjenika Karla Šatvara da je dopis Ministarstva uprave očitovanje na njihov zahtjev za upravnim nadzorom zapravo pokušaj obmane članova HDSSB-a, ali i hrvatske javnosti, jer se, kako tvrdi, upravni nadzor može provesti tek nakon održanog izbornog sabora stranke i kada se odluke o izboru čelnih stranačkih tijela dostave Ministarstvu uprave.

Šišljagić smatra kako i sam sporni dopis potvrđuje da se ne radi o aktu upravnog nadzora i pravosnažnom rješenju, nego privatnom mišljenju pomoćnice ministra, jer se na kraju dopisa navodi da će se "u slučaju podnošenja zahtjeva za upis promjena u Registar političkih stranaka u ispitnom postupku utvrđivati sve relevantne činjenice i okolnosti vezane za sazivanje i održavanje središnjih tijela stranke".

Stoga smatra kako, u ovome trenutku, Ministarstvo uprave ne može donositi nikakvo rješenje, jer nitko nije prijavio nikakvu promjenu u Registru političkih stranaka. Šišljagić je ustvrdio i kako je pomoćnica ministra Jagoda Botički, bez znanja ministra Ivana Kovačića, sebi uzela za pravo da dopis, putem elektroničke pošte, pošalje Branimiru Glavašu i Draganu Vulinu 24 sata ranije nego što je dostavljen drugoj strani."Ne želim vjerovati da se o sadržaju dopisa Botički dogovarala s Glavašem i HDSSB-om, ali činjenica da je Vulin imao eksluzivno pravo pročitati dopis poslan e-mailom, budi sumnju na to.

Još je zanimljivije, koju je to protuuslugu pomoćnica ministra tražila ili eventualno dobila, kako bi napisala takav sadržaj", rekao je Šišljagić. Smatra kako je dopis pomoćnice ministra uprave "nebuloznog i skandaloznog sadržaja, kojim se pogoduje Branimiru Glavašu u obmani javnosti" te kako je sada vjerovatno jasno zašto Vulin i Šatvar ovaj dopis nisu podijelili sa svojoj nedavnoj press konferenciji, jer bi, kako drži, "bilo potpuno jasno da su u dosluhu s pojedincima i dužnosnicima iz Ministarstva uprave".

S time je upoznat i ministar Ivan Kovačić i vjerujem da će poduzeti odgovarajuće mjere, kako bi osigurao pravno funkcioniranje svoga Ministarstva, poručio je Šišljagić. Skupina članova okupljenih oko Vladimira Šišljagića i Dinka Burića sazvala je izvanredni izborni sabor za 10. prosinca, a čelnik HDSSB-a Dragan Vulin za 14. siječnja iduće godine.