c S
Dnevne novosti

Capelli: Zdravstveni i kontinentalni turizam ključni za produženje sezone

30.11.2016 07:10 KRAPINSKE TOPLICE 29. studenoga 2016. (Hina), Na svečanosti u povodu 60. obljetnice Bolničkog odjela za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju i 160. obljetnice dolaska prvog liječnika u Krapinske Toplice bio je u utorak i ministar turizma Gari Cappelli, koji je tom prigodom istaknuo da su zdravstveni i kontinentalni turizam ključni za produljenje sezone.
 "Za konkurentnost hrvatskog turizma od iznimne važnosti je produljenje sezone, a u tome možemo napraviti značajan iskorak razvojem zdravstvenoga i kontinentalnog turizma. Upravo zato smo u program rada stavili plan za zdravstveni turizam, na koji ćemo preko Hrvatske turističke zajednice staviti dodatan promotivni fokus", rekao je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva turizma, ministar Cappelli. 

Dodao je kako počinje i projekt Cro kartice kojim se želi aktivirati domaće turističko tržište i omogućiti povećanje prihoda na kontinentu i Jadranu izvan glavne sezone. U zdravstvenom turizmu trenutačno se ostvaruju prihodi oko 450 milijuna eura, a možemo već ostvarivati milijardu eura, rekao je, dodajući da u zdravstvenom turizmu trebamo početi prodavati znanje, a ne samo uslugu, te da će se razvoj te djelatnosti pokrenuti kvalitetnim izmjenama zakonodavnog okvira i fokusiranjem na promidžbu. 

Zdravstveni turizam na globalnoj razini raste po stopi između 15 i 20 posto na godinu. Proizvodi zdravstvenog turizma, danas posebno relevantni za Hrvatsku, uključuju wellness turizam, lječilišni turizam i medicinski turizam, navodi se u priopćenju. Svečanost je održana u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinskim Toplicama, izgrađenoj na topličkim izvorima i namijenjenoj liječenju, dijagnostici i medicinskoj rehabilitaciji mnogobrojnih bolesnika, a provodi i preventivne i rekreacijske programe.

U bolnici u Krapinskim Toplicama pridaje se velika važnost prirodnim čimbenicima – ljekovitoj termomineralnoj vodi i blatu – tzv. fangu te zdravoj prehrani. Bolnica ima četiri natkrivena klimatizirana bazena i deset Hubbardovih kada. Jakobova kupelj, koja je danas u sklopu bolnice, izgrađena je na samom izvoru tople vode. Iz dna bazena obloženog hrastovim trupcima izvire ljekovita voda, šesta po kvaliteti u Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.