c S
Dnevne novosti

Ministarstvo kreće u rješavanje problema hrvatskih pomoraca

07.12.2016 07:50 ŠIBENIK, 6. prosinca 2016. (Hina) - Tradicionalnim bacanjem vijenaca u more kod otoka Zlarina za sve stradale pomorce i brodare, u utorak je na blagdan Svetoga Nikole počelo središnje obilježavanje Dana pomoraca, a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, najavio je da će njegovo Ministarstvo snažnije krenuti u rješavanje problema hrvatskih pomoraca vezano za izmjene procedure oko radnog staža i pravilnika, te ukrcaja naših pomoraca na brodove svjetskih kompanija. 
U simboličnom bacanju vijenca u more šibenskog akvatorija sa školskog broda "Kraljica mira", Burkoviću su se pridružili šibenski gradonačelnik Željko Burić, župan šibensko-kninski Goran Pauk i Milko Kronja, šibenski pomorski sindikalist, a brodu se za pomorce pomolio šibenski biskup Tomislav Rogić. "Težak je život pomoraca i to ne samo njih nego i za njihove obitelji. Zato je pred nama puno posla u poboljšavanju njihove pozicije, ali vjerujem da ima prostora za napredak, posebno u izmjenama procedure oko radnog staža i pravilnika, a neke sam stvari već pripremio u razgovoru sa sindikatima.

Osnovni današnji problem je ukrcaj jer nije lako dobiti kadeturu i naći svoje mjesto na brodu", rekao je ministar Butković na brodu "Kraljica mira" koji je namijenjen potrebama pomorskih škola i fakulteta. Najavio je da će njegovo Ministarstvo snažnije krenuti u rješavanje tog problema, kontaktirajući svjetske kompanije kako bi se hrvatskim pomorcima olakšao ukrcaj. "Završio sam pomorsku školu i fakultet, a na brodu sam bio godinu dana. Ipak, nisam se odlučio za taj život jer sam mlad ušao u političke vode. Žao mi je što se nisam okušao u 'kruhu sa sedam kora' jer sam u to zanimanje bio zaljubljen kao učenik, a kasnije i kao student na Pomorskom fakultetu", istaknuo je Butković, dodavši kako sada kao ministar može pomoći pomorskoj branši.  

Na tradicionalnom 'vijađu' brodom do prvih šibenskih otoka na blagdan sv. Nikole, bilo je i svih 12 hrvatskih lučkih kapetana, zajedno sa šibenskim domaćinom Robertom Baljkasom. Ministra Butkovića na brodu su dočekali učenici Pomorske škole u Bakru, koju je i on ranije završio, rekavši da ih je pozivu pomorca privukla želja da oplove svijet i iskustva koja su slušali od pomoraca iz svojih obitelji. Butković im je dao prigodne darove, a kapetan "Kraljice mora" Marko Bazmenjak od ministra je dobio najnoviju kartu Hidrografskog instituta za uplovljavanje u šibensku luku.  

Voditelj Ureda sindikata pomoraca u Šibeniku Milko Kronja složio se s Butkovićem da je kadetura trenutačno glavna prepreka pomorcima. "Zbog toga je i izgrađena 'Kraljica mora', školski brod na kojem srednjoškolci odrađuju praksu. Ipak, to je nedovoljno jer kadeti znaju čekati i do dvije godine na ukrcaj. Pomorci su plaćeni samo dok plove, a snižene su im i plaće. Generalno, strojari su u najboljoj situaciji, a časnicima palube je teže", kazao je Kronja. Osnovni problem je, dodao je Kronja, što je sve manje brodova duge plovidbe na kojima oko 25.000 tisuća hrvatskih pomoraca treba zaraditi kruh. Obilježavanje Dana pomoraca na blagdan njihova zaštitnika Svetoga Nikole nastavlja se u Šibeniku, gdje će  ministar mora, prometa i infrastrukture Butković u nazočnosti predstavnika šibenskih županijskih i gradskih vlasti, akademskih, obrazovnih i vjerskih institucija, brodara i ravnatelja lučkih uprava dodijeliti priznanja u šest kategorija; za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva, za doprinos razvoju riječnog gospodarstva, za unapređenje pomorske znanosti, za unapređenje sigurnosti plovidbe, za traganje i spašavanje na moru, te za promicanje pomorske kulture.