c S
Dnevne novosti

Sud u petak ponovno odlučuje o početku suđenja Vidoševiću u slučaju Remorker

09.12.2016 07:40 ZAGREB, 8. prosinca 2016. (Hina) - Zagrebački Županijski sud u petak bi, nakon nekoliko odgoda, trebao odlučiti o datumu početka suđenja bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću, optuženom u tzv. aferi Remorker da je iz te ustanove izvukao najmanje 39 milijuna kuna.
Sudac Zdravko Majerović zakazao je pripremno ročište za petak u podne nakon kojeg bi trebao biti poznat datum početka suđenja, kao i svjedoci koji će biti ispitani u tom postupku. To nije prvi put da sudac u tom slučaju zakazuje pripremno ročište jer je ročište zakazano za 1. prosinca bilo odgođeno zbog Vidoševićeve bolesti, dok je 14. studenoga odgođeno zbog očitovanja obrane o izmijenjenom redosljedu dokaznih prijedloga. Optužnicom u aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel. Optuženicom su obuhvaćene i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, dok je četvero ostalih suoptuženika ranije priznalo nedjela pa su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. 

Igor Premilovac prvi  je otkrio istražiteljima kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac vraćao u Hrvatsku, dok je marketinški stručnjak Davor Komerički Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.  Sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Vidošević je ranije govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete. Kada je krajem rujna sud potvrdio optužnicu u tom slučaju Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata. Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.