c S
Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Međimurje primjer zašto trebamo zadržati županije

16.12.2016 07:25 ZAGREB, 15. prosinca 2016. (Hina), U sklopu trodnevnog boravka u Međimurju i privremenog izmještanja svoga ureda u Čakovec, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak radne sastanke s čelnicima grada i županije, nakon kojih je poručila kako je Međimurska županija primjer zašto se zalaže za očuvanje teritorijalnog ustroja po županijama. 
"Međimurska  županija, kao najmanja u Hrvatskoj upravo je primjer zašto se zalažem za očuvanje sadašnjeg ustroja županija, bez obzira na reformu lokalne uprave i samouprave o kojoj se toliko govori", izjavila je predsjednica. Naglasila je kako sadašnji teritorijalni ustroj odražava posebnosti svih hrvatskih regija te dokazuje da Međimurje, iako je brojčano mala županija, može ostvarivati izvanredno dobre rezultate. 

Za Međimursku županiju rekla je kako po mnogočemu prednjači na državnoj razini, istaknuvši njezino gospodarstvo, obrazovanje, socijalnu skrb, brigu o učenicima. Posebno je pohvalila odnos prema nacionalnim manjinama, naglasivši kako su vidljivi veliki napori u postizanju integracije romske manjine. "Odnos uvoza i izvoza u Međimurju je toliki da bi, kad bi se ostvario na državnoj razini, donio puno veći gospodarski rast", poručila je Grabar-Kitarović.

U županiji, kaže, primjećuje visoku zaposlenost, ali i problem s plaćama koje su ispod državnog prosjeka. "Stoga je cilj razvijanje djelatnosti koje nose karijere i poslove više dodane vrijednosti i veće plaće", naglasila je, izrazivši zadovoljstvo što je uređen prostor vojarne, koji je država dala na upravu lokalnoj samoupravi, te se razvija u svojevrsni centar izvrsnosti i obrazovanja radne snage, koja odgovara tržištu rada i potrebama gospodarskog razvoja županije. 

Međimurski župan Matija Posavec upoznao je predsjednicu s projektima u županiji, koji su namijenjeni apliciranju na nacionalne i europske fondove, a vrijedni su čak dvije milijarde kuna. Predsjednica će se na svoj prvi radni dan u Čakovcu sastati i s predstavnicima braniteljskih udruga, romske zajednice, posjetit će uspješne gospodarstvenike, Advent u Čakovcu, nacionalni gimnastički centar ATON, sudjelovati na završnoj svečanosti obilježavanja godine Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog.