c S
Dnevne novosti

Prijatelji životinja: Od 1. siječnja zabranjen uzgoj činčila za krzno

03.01.2017 07:35 ZAGREB, 2. siječnja 2017. (Hina), Od 1. siječnja 2017. u Hrvatskoj je stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna donesena Zakonom o zaštiti životinja 2006. godine, priopćila je u ponedjeljak udruga Prijatelji životinja, zahvaljujući nadležnom Ministarstvu poljoprivrede što je poslušalo glas javnosti i zaštitilo prava životinja u Hrvatskoj.
Udruga navodi da je stupanje zabrane na snagu rezultat dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja tijekom 10-godišnjeg prijelaznog razdoblja u kojemu su uzgajivači činčila pokušavali srušiti zabranu.Naime, kako navode, otkako je zabrana uzgoja krznaša 2006. godine postala dijelom Zakona o zaštiti životinja većina uzgajivača činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju za krzno, prestala je s proizvodnjom, no manji dio uzgajivača nastavio je proizvodnju s ciljem rušenja zakonske zabrane.

Pritisku uzgajivača činčila da se ukine zabrana uzgoja životinja za krzno ili produlji prijelazno razdoblje na još godinu dana oštro su se usprotivili građani, veterinari, političari, europarlamentarci, javne osobe, organizacije civilnoga društva i institucije, ističu u udruzi. "Etička osviještenost građana prevladala je sitne profiterske interese i smjestila Hrvatsku na kartu civiliziranih država koje uvažavaju stav javnosti te usvajaju visoke etičke i ekološke standarde u postupanju prema životinjama", stoji u priopćenju.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pomogli u ostvarenju ove velike pobjede za životinje, ali i za ljude, te poručuju da će nastaviti širiti svijest o tome da nam, uz brojne dostupne tople materijale, životinjsko krzno i s tim povezan  uzgoj ne trebaju. Osim zahvale u obliku torte Ministarstvu poljoprivrede, udruga će zahvale uputiti i premijeru Andreju Plenkoviću te predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.