c S
Dnevne novosti

Petrov za konstruktivnu raspravu sa Slovenijom

19.01.2017 07:12 ZAGREB, 18. siječnja 2017. (Hina), Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u srijedu u nastupni posjet slovensku veleposlanicu Smiljanu Knez i rekao joj da se zalaže za kosntruktivnu raspravu i bilateralno rješenje graničnog spora, priopćeno je iz Sabora.

Osim dobre suradnje dviju zemalja na gospodarskom i kulturnom planu, Slovenija i Hrvatska imaju i otvorena politička pitanja. Osvrnuvši se na nedavnu izjavu ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koji je kazao kako bi Slovenija mogla sabotirati hrvatsku turističku sezonu u slučaju da Hrvatska odbije implementaciju odluke arbitražnog suda o granici, Petrov je istaknuo da se zalaže za konstruktivnu raspravu i očekuje pronalaženje rješenja u okviru bilateralnog dijaloga.

Petrov je u razgovoru pohvalio izrazito dobru gospodarsku suradnju dviju zemalja.Slovenske kompanije koje ulažu u Hrvatsku i hrvatske kompanije koje ulažu u Sloveniju treba konstantno podupirati  kako bi se dodatno unaprijedila gospodarska razmjena, usuglasili su se sugovornici.Knez je podsjetila na vrlo dobru suradnju ministara unutarnjih poslova Slovenije i Hrvatske, posebice u okviru vanjske šengenske granice.

Slovenija podupire Hrvatsku u njezinim nastojanjima da postane dio šengenskog prostora, dodala je Knez.Dvije zemlje surađuju i u okviru europskih poslova, no i na tom području postoje značajni neiskorišteni potencijali, slažu se sugovornici. Inicijative Brdo-Brijuni te Jadran-Baltik-Crno more za nas su vrlo važne, te u tom kontekstu očekujemo nastavak suradnje i konkretizaciju započetih projekata, zaključio je Petrov.