c S
Dnevne novosti

Leaković: Sindikatu u SDP-u radnici su se pridružili radi ostvarenja prava

30.01.2017 07:27 ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina), Sindikalna povjerenica Novog sindikata u SDP-u Karolina Leaković u petak je, ponukana brojnim pitanjima o sindikalnom organiziranju u SDP-u, pojasnila kako u toj stranci sindikat nije osnovan, nego su mu se radnici pridružili kako bi, između ostalog, ostvarili Zakonom o radu propisanu funkciju radničkog vijeća.
Neki radnici u SDP-u, kao i mnogi članovi, bili su u sindikatu i prije, kazala je Leaković te pojasnila da je radničko vijeće potrebno kako bi se poslodavac imao s kime savjetovati o izmjenama pravilnika o radu koje je najavio, a osim toga, dodaje, u SDP-u je radničko vijeće djelovalo i prije, od 2009. do 2013.Na tvrdnje da je sindikatu pristupilo sedmero ljudi, a da stranka ima 37 tisuća članova, odgovara da je takva usporedba potpuno promašena jer 37 tisuća članova, kad bi ih i bilo toliko, nisu zaposleni u SDP-u.

Oni, kao i ostali građani, rade u nizu tvrtki i organizacija, kod različitih poslodavaca u javnom ili privatnom sektoru, često su članovi različitih sindikata, među kojima je i Novi sindikat. Tako, radnička prava, temeljem ugovora i Zakona o radu, ostvaruju kod drugih poslodavaca.U Zakonu o radu stoji da se "prije donošenja odluke važne za položaj radnika" poslodavac “mora savjetovati s radničkim vijećem” kojem je prethodno dostavio sve relevantne podatke.

Ako se takve odluke donesu bez savjetovanja s radničkim vijećem, onda ne vrijede, ističu u tom sindikatu te naglašavaju kako je sniženje plaća sigurno jedna od odluka koja se ne može donijeti bez savjetovanja s radnicima.Nova "sistematizacija" koja se, uz otpuštanja i sniženja plaća, najavljuje zaposlenima u SDP-u treba se donijeti uz njihovo sudjelovanje.

Mogući problemi se trebaju, prema Zakonu, rješavati u partnerskim odnosima socijalnog dijaloga, a ne novim zapošljavanjima i prije nove sistematizacije, poručuju iz sindikata. Vozači, tajnice ili tajnici i stručni suradnici u SDP-u sasvim sigurno nisu zaslužni za sastavljanje kandidacijskih lista ili rezultat na prošlim izborima niti toliko koliko na njega utječe plaćanje mnogo skupljih inozemnih savjetnika ili predizbornih reklama.

Prema financijskim izvještajima SDP-a, plaće čine veoma mali dio ukupnih troškova stranke i prije nego što se diraju plaće radnika u SDP-u, potrebno je sniziti i izbjeći nepotrebne troškove, a prihode povećati, smatraju u sindikatu.Na optužbe da su osnovali sindikat radi zaštite svojih osobnih/političkih funkcija, odgovaraju kako se, upravo suprotno, bore za radnička prava, a ne karijere i naglašavaju kako sindikat štiti radnike, a ne političke poslušnike.

Svi članovi sindikata u SDP-u su zaposleni temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme sa specificiranim koeficijentom i radnim mjestom. Nije riječ o političkim funkcijama i političkim imenovanjima, nego o radnim mjestima i radničkim pravima, ističu iz Novog sindikata u SDP-u.