c S
Dnevne novosti

Cerar o očekivanjima od arbitraže: Slovenija će poštivati odluku suda

31.01.2017 07:10 LJUBLJANA, 30. siječnja 2017. (Hina), Slovenski premijer Miro Cerar osvrnuo se u ponedjeljak, na tradicionalnom primanju za strane veleposlanike koje se priređuje početkom svake godine, i na odnose sa susjedima, a govoreći o svojim očekivanjima oko rješavanja graničnog prijepora s Hrvatskom istaknuo je kako će Slovenija poštivati odluku arbitražnog suda.
Ustvrdivši da su odnosi sa susjednim državama i međusobna suradnja dobri i da to cijeni, Cerar je kazao kako očekuje da će  ovoj godini biti riješena i neka ključna pitanja. "Tu mislim prvenstveno na granično pitanje s Hrvatskom. Slovenija će poštovati odluku arbitražnog suda, onako kako je poštovala i sve druge odluke međunarodnih sudova, pa i one koje su za nas bile teške u političkom ili financijskom smislu", kazao je slovenski premijer u govoru stranim diplomatima akreditiranim u Ljubljani.

Tradicionalno primanje na Brdu kod Kranja Cerar je priredio zajedno s predsjednikom države Borutom Pahorom. Poznato je da Slovenija zagovara nastavak rada arbitara i očekuje da će oni donijeti presudu ove godine te tvrdi da je arbitražni sporazum iz 2009. godine još uvijek važeći međunarodno-pravni ugovor zaključen pod okriljem EU-a, te da obje strane u sporazumu moraju poštovati presudu koju arbitri donesu.

S druge strane, hrvatske vlade, temeljem jednoglasne odluke Sabora, opetovano od 2015. godine ponavljaju da je taj sporazum nepovratno kompromitiran postupcima slovenske strane i da treba naći nova rješenja jer je u biti riječ o bilateralnom pitanju.

To  je krajem prošle godine, prilikom svog prvog posjeta Ljubljani prije dva mjeseca, rekao i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Davor Ivo Stier, potvrdivši nakon susreta sa slovenskim ministrom Karlom Erjavcem da u pogledu toga između Zagreba i Ljubljane nije bilo približavanja u stajalištima. Govoreći stranim veleposlanicima o tom pitanju, Cerar je u ponedjeljak kazao da ne očekuje da se oni svrstaju na slovensku ili hrvatsku stranu nego  da očekuje da "podrže međunarodno pravo" i konačnu odluku arbitara.

"Ne smijemo zaboraviti da će ta presuda biti model za sređivanje odnosa na zapadnom Balkanu", kazao je Cerar, dodavši da ti otvoreni problemi stvaraju "mnoge nepotrebne napetosti", umjesto da se države u regiji posvete suradnji i međusobnom poštovanju. Stabilnost Balkana po Cerarovim je riječima važna za Sloveniju i cijelu Europsku uniju. "Dajemo našu potporu svim državama u regiji u njihovim nastojanjima da što prije ispune potrebne uvjete, kako bi se pridružili euroatlantskim organizacijama", kazao je Cerar.

Cerar je političku stabilnost koju je donijela njegova vlada, te gospodarski oporavak i reforme, naveo kao njena glavna postignuća, a upozorio je na probleme i nestabilnost koje prijete Europskoj uniji i Schengenskom prostoru zbog migranata i terorističkih prijetnji, uz ocjenu da se to do sada podcjenjivalo. Što se tiče Schengenskog prostora slobodnog kretanja ljudi i dobara, Cerar je kazao da je Slovenija u njemu već deset godina, te da se nada da će pojačani nadzor na nekim unutarnjim granicama Schengena biti što prije  ukinut.

Donekle se može shvatiti da su ga neke države uvele zbog sigurnosti i ilegalnih migracija, ali se treba nadati da će se što prije stvoriti uvjeti da se uspostavi prijašnji schengenski režim, naveo je Cerar.