c S
Dnevne novosti

Grabar-Kitarović miješanje Rusije nazvala prijetnjom proširenju EU-a i NATO-a

17.02.2017 07:10 MUENCHEN, 16. veljače 2017. (Hina), Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Munchenu da je miješanje nekih zemalja, posebno Rusije, prijetnja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO.   
Njezina izjava uslijedila je uoči skorog susreta s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i nakon što je nedavno rekla da Moskvu vidi kao partnera u stabiliziranju prilika u tom dijelu Starog kontinenta."Euroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju", rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnom skupu o Balkanu, uoči početka sigurnosne konferencije u Muenchenu.

Ocijenila je da su EU i NATO izgubili interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i "generalno uključenost trećih zemalja, posebno Rusije"."Hrvatska snažno podupire proširenje EU-a i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike", rekla je predsjednica."Ono što ne toleriramo je miješanje drugih država u donošenje odluka što se događa u nekim susjednim državama", istaknula je spomenuvši kao primjer Crnu Goru.