c S
Dnevne novosti

Odbor: Zastupnici hvale državnu reviziju, Klešić suradnju s DORH-om

17.02.2017 07:20 ZAGREB, 16. veljače 2017. (Hina), Glavni državni revizor Ivan Klešić u četvrtak je, na sjednici saborskog Odbora za financije i državni proračun koji je izvijestio o radu Državnog ureda za reviziju u prošloj godini, pohvalio suradnju revizije i DORH-a, dok su zastupnici hvalili rad njegova ureda. 
"Suradnja revizije i DORH-a je odlična. Revizija radi po međunarodnim standardima, DORH ima svoju metodologiju i obveze i to se ne može ograničiti ni datumom, ni vremenom", odgovorio je Klešić na pitanje Ivana Lovrinovića (Promijenimo Hrvatsku) čemu napori revizije, ako važne stvari koje otkrije leže u ladici DORH-a. 

Klešić je na Odboru objasnio način suradnje s DORH-om - ukoliko postoji sumnja na počinjenje kaznenog djela, revizija DORH-u šalje izvješće o obavljenoj reviziji s prikupljenom dokumentacijom na postupanje, no nema mogućnost pisanja kaznenih prijava. HDZ-ova Antona Klimana zanimalo je, naime, što se događa s izvješćima koja dobiju "neprolaznu" ocjenu, te je li DORH dovoljno educiran za izvješća revizije, odnosno naglašava li mu revizija uočene probleme. 

Državna revizija za svoj je rad dobila samo pohvale zastupnika. Rijetka je državna institucija koja funkcionira tako dobro, njihovi su materijali pravi rasadnik informacija, ocijenio je Lovrinović, s kojim se suglasio i Ivan Domagoj Milošević (HDZ), koji je reviziji čestitao što je kroz godine uspjela sačuvati neovisnost. 

Klešić je Odbor izvijestio da je njegov Ured lani obavio 295 revizija, od čega 210 financijskih i 85 revizija učinkovitosti, što je označio ogromnim korakom u odnosu na 2011., kad se krenulo s revizijama učinkovitosti i kad su obavljene samo dvije. 

Od 210 financijskih revizija, u 98 slučajeva izraženo je bezuvjetno mišljenje, u 111 uvjetno, a u jednoj reviziji, onoj Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske, negativno mišljenje.