c S
Dnevne novosti

Dogovor članica EU-a o novim pravilima za izbjegavanje utaje poreza

22.02.2017 07:15 BRUXELLES, 21. veljače 2017. (Hina), Ministri financija zemalja članica Europske unije postigli su u utorak u Bruxellesu politički dogovor o novim pravilima koja bi trebala onemogućiti multinacionalnim korporacijama da svoj dobit prijavljuju tamo gdje plaćaju najmanji porez, nego tamo gdje dobit i ostvaruju.

"Ovaj dogovor je korak naprijed u postupku donošenja direktive, koja će između ostaloga regulirati tzv. hibridne neusklađenosti u smislu poreznog tretmana između država članica",rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.  I ovo rješenje danas je samo korak naprijed u konačnici prema sklapanju i izglasavanju te direktive koja će izmedju ostaloga  regulirati i takozvane hibridne neuskladjenosti u smislu poreznog  tretmana izmedju  država članica.  Dogovor je pozdravila i Europska komisija.  

"Danas smo postigli uspjeh u našim nastojanjima za pravednije oporezivanje. Postupno eliminiramo načine koje su koristila neka poduzeća kako bi izbjegla poreznim obvezama. Čestitam zemljama članicama na dogovoru", rekao je Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i financijske poslove. Velike međunarodne korporacije poput Applea, Amazona, Google, Starbucksa koristile su se određenim pogodnostima, koji su po sadašnjim pravilima potpuno legalni, a kako bi izbjegli plaćanje poreza.  

Nova pravila trebala bi se početi primjenjivati od početka 2020. godine.  Ministri su između ostaloga pronašli kompromisno rješenje o kriterijima za definiranje poreznih oaza.

Dosadašnji pokušaji da se napravi popis zemalja koje ne surađuju  po pitanju poreza nisu donosili uspjeha, jer su neke zemlje članice htjele imati vlastiti popis.   Nakon što su otkrivene masovne porezne prijevare u zemljama poput Paname ili Bahama, ideja da se definira zajednički popis EU-a takvih zemalja dobila je na snazi.

Protiv zemalja koje bi se našla na popisu EU bi mogla uvesti sankcije.  Ministri su dogovorili da će se one zemlje koje primjenjuju nultu stopu poreza automatski biti stavljene na popis poreznih oaza.