c S
Dnevne novosti

Predsjednik sudačke udruge "ne smatra potrebnim reagirati" na istup šibenske sutkinje

23.02.2017 07:25 ZAGREB, 22. veljače 2017. (Hina), Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u srijedu je ustvrdio da "ne smatra potrebnim reagirati" na istup sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe koja je u sudnici verbalno napala novinare tvrdeći kako nisu educirani za praćenje suđenja te ih optužila da su ju proglasili "najkorumpiranijom sutkinjom u državi".
"Ne smatram potrebnim reagirati na istup kolegice Šupe jer ocjena je li prekoračila svoju poziciju kao suca leži na nekom drugom, a osobno je potpuno razumijem jer je zaista bila izložena nesmiljenom omalovažavanju od strane nekih medija", odgovorio je Sessa Hini. Također nije želio komentirati ni zahtjev Hrvatskog novinarskog društva (HND) koje je u ponedjeljak pozvalo sudačku udrugu da se ogradi od postupka sutkinje Šupe.

Osuđujući postupak sutkinje Šupe HND je ustvrdio da ona za svoj rad odgovorna i javnosti, a ne samo višim sudovima i Ministarstvu pravosuđa, kao što je izgovorila u sudnici.Sutkinja je novinarima je na početku ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće 2011. s dvoje poginulih, poručila da se sa prvog suđenja Horvatinčiću izvještavalo neobjektivno te da se novinari uglavnom nisu bavili pravnim činjenicama.

"Sve to se događa jer vi novinari koji pratite ovo suđenje niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo da procjenjuju moje donesene sudske presude. Za svoj rad odgovorna sam isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa", poručila je novinarima sutkinja u višeminutnom monologu. HND smatra da se je na taj način sutkinja Šupe "zloupotrijebila pravosudni sustav za obračun s novinarima, pogotovo jer se to dogodilo u sudnici".