c S
Dnevne novosti

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju za "aferu Sibinj" 24. ožujka

22.03.2017 07:30 OSIJEK, 21. ožujka 2017. (Hina), Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu i još petorici optuženika, koje Uskok tereti za korupciju, na štetu općine Sibinj i državnog proračuna, bit će izrečena u petak 24. ožujka, odlučilo je u utorak sudsko vijeće osječkog Županijskog suda.
Uskok šestoricu okrivljenika tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela. Navodi da su od rujna 2007. do sredine 2008. godine protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište za zonu malog gospodarstva, omogućili određenim tvrtkama i osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti i bez bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni.

Time su im pribavili znatnu imovinsku korist i općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, navodi se u optužnici. Uz Kruljca optuženi su bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, poduzetnik Ivan Rimac, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković i autoprijevoznik Željko Garić.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig u završnom je govoru ocijenio kako je i u ponovljenom postupku nedvojbeno utvrđeno da su Batinić i Mišković po dogovoru i protivno uvjetima pod kojima je zemljište darovano općini Sibinj, proizvoljno, bez odluka Općinskog vijeća i bez vještačenja vrijednosti odlučili da će cijena zemljišta biti 5 eura po kvadratnom metru, što je manje i od procjene Porezne uprave od 45 kuna po kvadratnom metru, kako bi pogodovali okrivljenicima Rimcu i Gariću.

S obzirom na to da Općina Sibinj nije iskoristila mugućnost da u ugovore ugraditi zaštitnu klauzulu, kojom bi se spriječile malverzacije zemljištem i njegova preprodaja po višestruko većim cijenama, smatra kako je u pitanju osmšljen model stjecanja protupravne imovinske koristi na račun državne imovine, te predložio da se okrivljenici proglase krivim i osude.

Batinićev odvjetnik Dražen Matijević istaknuo je kako su u ponovljenom postupku provedena dva nova građevinsko-procjeniteljska vještačenja iz kojih proizlazi da Općini Sibinj provedenom prodajom zamljišta nije nanesena nikakva šteta jer je cjelokupno zemljište u zoni prodano po cijeni većoj od prosječne tržišne cijene, a da je Zakon o poticanju malog gospodarstva iz 2002. godine propisao da se zemljište ne mora prodavati isključivo po tržišnim, već i po pogodovanim cijenama.

Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić odbacio je navode iz optužbe da je njegov branjenik protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, zapovjedio radove na izgradnji infrastrukture u zoni Sibinj, kako bi se, u dogovoru s Batinićem i Miškovićem, povećala vrijednost zemljišta prije prodaje.

Tvrdi kako nije bilo nikakvog dogovora njegova branjenika s Batinićem i Miškovićem, niti je optužba dokazala bitne činjenice, kojima bi se utvrdila Kruljčeva krivnja, a da je iskazima svjedoka potvrđeno da je Kruljac bio nadležan za izradu planova i davanje zapovijedi o uporabi inžinjerijskih postrojbi HV-a. Okrivljeni Kruljac u svom je očitovanju ponovio kako od početka postupka tvrdi da je kao zapovjednik HKOV-a djelovao isključivo u skladu sa svojim nadležnostima, a da je jedno od provedenih vještačenja utvrdilo da radovi, koje su u zoni Sibinj obavili pripadnici inžinjerijskih postrojbi HV-a, nisu povećali vrijednost zemljišta.

Branitelji svih okrivljenika su za svoje branjenike zatražili oslobađajuće presude, smatrajući kako ni u ponovljenom postupku Uskok nije predočio dokaze, koji bi nedvojbeno upućivali na njihovu odgovornost.Vrhovni sud je u srpnju 2015. godine ukinuo prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, kojom je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika.

Umirovljeni general Mladen Kruljac tada je bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić na šest godina zatvora, a bivši član općinskog Poglavarstva Ivan Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora. Poduzetnik Ivan Rimac bio je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.