c S
Dnevne novosti

MMF izostavio obećanje o borbi protiv protekcionizma

24.04.2017 07:15 WASHINGTON, 22. travnja 2017. (Hina/Reuters), Zemlje članice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obećale su u subotu da će raditi na tome da smanje globalne neravnoteže, ali je izostalo njihovo staro obećanje da će se boriti protiv svih oblika protekcionizma.
 Međunarodni monetarni i financijski odbor (IMFC), koji je upravni odbor MMF-a, ponovio je u priopćenju svoje prošlogodišnje obećanje o deviznim tečajevima. "Suzdržati ćemo se od konkurentnih devalvacija valuta i nećemo naše tečajeve prilagođavati kako bismo bili konkurentni", navodi se u izjavi."Radit ćemo zajedno na tome da smanjimo pretjerane globalne neravnoteže vodeći primjerenu politiku.

Radimo na tome da ojačamo doprinos trgovine našim gospodarstvima", navodi se.  Priopćenje objavljeno u Washingtonu uglavnom ponavlja obveze sa sastanka skupine G20 (20 najvećih gospodarstava svijeta) iz ožujka u njemačkome gradu Baden Badenu gdje je američki ministar financija Steven Mnuchin rekao da obećanje o borbi protiv protekcionizma više nije važno. Guverner meksičke središnje banke Agustin Carstens, koji je na čelu upravnog odbora MMF-a rekao je da je protekcionizam "relativan" i "dvosmislen" termin. 

"Nema zemlje koja nema neku odredbu o trgovini", rekao je Carsten na konferenciji za novinare. Carstens, koji sudjeluje na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke ovaj tjedan, rekao je da se svi članovi slažu o potrebi da trgovina bude slobodna i poštena.U izjavi IMFC-a stoji da se svjetsko gospodarstvo oporavlja, ali je rast još "uvijek skroman" te  se upozorava na pojačane političke nesigurnosti.