c S
Dnevne novosti

Sabor u nedjelju otvara vrata građanima

25.05.2017 07:27 ZAGREB, 24. svibnja 2017. (Hina), Hrvatski sabor će u nedjelju, 28. svibnja, otvoriti svoja vrata građanima koji će bez prethodne najave moći razgledati prostore koje ne vide za uobičajenih posjeta, te se susresti s novim predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Saborska Služba za građane u nedjelju po sedmi put organizira manifestaciju Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora, spominjući se time Dana Hrvatskog sabora i 30. svibnja 1990. godine, kada je nakon desetljeća komunističke vlasti konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Sabor.Spomenuta manifestacija, koja uvijek privuče velik broj građana, prvi je put organizirana 2013. godine, u godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i u pravilu se održava dva puta godišnje – uz Dan Hrvatskoga sabora, 30. svibnja, te uz blagdan Dana neovisnosti, 8. listopada.

Građani će u nedjelju u zgradu Sabora moći ulaziti od 10 do 17 sati, svakih 30 minuta, u grupama od najviše 50 osoba i uz uobičajeni sigurnosni pregled. Pripremljen je poseban program obilaska zgrade Sabora, različit od uobičajenih programa za posjetitelje.

Program razgledavanja trajat će oko 25 minuta, a obilasci na engleskom jeziku organizirani su u 12 i 15 sati.Za osobe koje se otežano kreću (ili su u invalidskim kolicima) osiguran je pristup bez čekanja u redu. Predsjednik Sabora Jandroković susrest će se s građanima u 11 sati.