c S
Dnevne novosti

1. ožujka Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2011 07:02 ZAGREB, 28. veljače 2011.(Hina), Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH obilježava se 1. ožujka, na datum kada je 1972. stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, a dan nakon toga počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu, priopćio je  zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama, čestitavši pripadnicima Civilne zaštite njihov praznik.

Civilna zaštita u svijetu i u Hrvatskoj oblik je organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela, jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša, a zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi, stoji u priopćenju.

Prva Škola civilne zaštite otvorena je 1938. u Zagrebu, a sada je u njoj Institut za medicinska istraživanja, dok je na mjestu nekadašnjeg vatrogasnog poligona i spremišta Škole smješteno je Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja. U Zagrebu danas djeluje Zapovjedništvo civilne zaštite Grada Zagreba kao stručno operativno i koordinativno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja, a zapovjedništva su osnovana i u gradskim četvrtima, od kojih svako ima osam članova.

Ured radi na omasovljenju civilne zaštite s ciljem da do kraja godine u Zagrebu budu formirane opće i specijalističke, potpuno funkcionalne, jedinice civilne zaštite, a budućnost civilne zaštite vidi u razvijanju planova i djelovanju na prevenciji i zaštiti te spašavanju od prirodnih i tehničko tehnoloških katastrofa, ističe se. Podsjeća se da su zahvaljujući "učinkovitom djelovanju, hrabrosti i požrtvovnosti" pripadnici civilne zaštite u vrijeme Domovinskog rata pridonijeli da stradavanje civilnog stanovništva od ratnih razaranja bude što manje.