c S
Dnevne novosti

Hrvati u Crnoj Gori pozvani da se slobodno izjasne

02.03.2011 07:07 TIVAT, 1. ožujka 2011.(Hina), Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore pozvalo je u utorak Hrvate koji žive u Crnoj Gori da se bez straha i slobodno izjasne kao Hrvati na predstojećem popisu stanovništva kako bi očuvali svoj identitet.

Popis stanovništva koji će se provesti u Crnoj Gori od 1. do 15. travnja dobija karakteristike prave političke kampanje. Sve nacionalne skupine pozivaju putem medija svoje sunarodnjake da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti. "Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore će svoju aktivnost nastaviti pripremljenom strategijom, koristeći medije kako bi pozvali svoje sunarodnjake da se slobodno izjasne bez straha", izjavio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslav Franović.

Plakati u Baru i Tivtu, sa sloganom “Hrvati smo“ i “Govorimo hrvatski“ već su prve noći oštećeni nakon postavljanja. Crnogorski premijer Igor Lukšić je gostujući na državnom radiju kazao da predstojeći popis za njega predstavlja ozbiljno statističko istraživanje te da se svi građani trebaju slobodno izjasniti o svim pitanjima ali da nažalost dolazi i do zloupotrebe i politizacije. Prema popisu iz 2003. u Crnoj Gori se kao Hrvati izjasnilo 7.062 stanovnika što čini 1,05 posto od ukupnog broju stanovnika.