c S
Dnevne novosti

Prisegnuli novi članovi DSV-a

04.03.2011 07:15 ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina), Članovi novog saziva Državnog sudbenog vijeća (DSV), tijela zaduženog za izbor i stegovno kažnjavanje sudaca, u četvrtak su položili prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom.

Čestitajući im Hrvatin je podsjetio da je 11 novih članova DSV-a izabrano nakon promjene Ustava i zakonskih odredaba kojima je propisano da to tijelo čini sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika od kojih je jedan iz redova oporbe. Te su zakonske promjene jedna u nizu reformskih mjera kojima je krajnji cilj stvaranje "modernijeg i provjerljivijeg pravosudnog sustava", kazao je Hrvatin.

Dodao je da DSV pritom preuzima odgovornost za sudski dio sustava u čijem središtu trebaju biti stručni, hrabri i neovisni suci. No, brigu o sucima mora voditi i država, jer se suci moraju neprestano usavršavati i razvijati, kazao je Hrvatin, ističući kako očekuje da će, uz DSV, i država ispuniti svoj dio posla. Novi saziv DSV-a, osim za imenovanje, napredovanje te sankcioniranje sudaca, odlučivat će i o predsjednicima sudova koje je do sada postavljao ministar pravosuđa.

Prisezi članova DSV-a prisustvovali su predstavnici Hrvatskog sabora, Ministarstva pravosuđa, Udruge sudaca te dekani pravnih fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Dekan splitskog Pravnog fakulteta Josip Buklijaš ujedno je prisegnuo za novog člana DSV-a, a jedini je bio i član tog tijela u prošlom sazivu.

Iz redova sudaca u DSV su imenovani Ranko Marjan i Marin Mrčela s Vrhovnog suda, Dražen Jakovina i Marko Pribisalić sa županijskih sudova u Zagrebu i Splitu, Tihana Cišper s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, općinski sudac iz Splita Mijo Galiot te Marko Rašo s Visokog prekršajnog suda. Iz redova sveučilišnih profesora, uz Buklijaša je imenovan i Alen Uzelac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dok su Josip Leko (SDP) i Josip Salapić (HDZ) izabrani kao saborski zastupnici.