c S
Dnevne novosti

Bačić: subvencije u korist građana, a ne banaka

04.03.2011 07:14 ZAGREB, 3. ožujka 2011.Hina,  Ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić u četvrtak je u Hrvatskom saboru opovrgnuo tvrdnje oporbenih zastupnika, prije svega SDP-a, da prijedlog zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita praktički ide u prilog bankama i državi, a najmanje u korist građana.

Država će, kaže Bačić, praktički cijeli PDV pokloniti kupcu jer će primjerice na kredit od 100 tisuća eura, subvencije biti 14 tisuća. "Država će cjelokupni iznos od PDV-a kojeg će ubrati i naplatiti prilikom prodaje stana vratiti i pokloniti građaninu koji se po ovom modelu odluči na kupnju stana", naveo je. Kad je riječ o bankama, one će kamatnu stopu spustiti dva posto. "Prosječna kamatna stopa na stambeni kredit lani je bila 6,5 posto, a efektivna, dakle ono što što banka zaračunava pored kamatne stope i ostale naknade, 6,95 posto. A mi smo ovim modelom došli na 4,95 posto. Dakle, banke su smanjile dva posto", kazao je Bačić i naglasio da će banke za 1900 stanova dobiti ukupno 12 milijuna eura manje novca nego što bi dobili da nema tog zakona.

Bačić je izrazio uvjerenje da će se prva kvota od 950 stanova brzo utrošiti i da će građanima, posebice mladim obiteljima, biti veliki poticaj za kupnju stana jer će po tom modelu moći opremiti stan na račun države. S takvom se ministrovom računicom nije složio SDP-ov zastupnik Nenad Stazić koji smatra da bi građani dobili više da su ostale porezne olakšice koje su ukinute. "Prema modelu koji ste ukinuli građanin je dobijao 12.000 kuna godišnje, što je, za kredit od 100.000 eura na 20 godina, 35.000 eura. Uzeli ste mu 35.000 eura, a sad mu eventualno dajete 20. Ukidanjem povlastice i uvođenjem novog zakona vi ste svakog građanina, koji ovako kupuje stan, oštetili za 15.000 eura. To je čista matematika", kazao je Stazić.

Replicirala mu je Nevenka Majdenić (HDZ) rekavši da to što je iznio nije istina i da ne razumije prijedlog zakona. "Recite, kome nije u interesu pomoć građanima i to što će četiri godine plaćati pola rate?", upitala je. Napomenula je da se na taj način poboljšala kreditna sposobnost tražitelja kredita, posebice mladih, dok su se, dodaje, poreznim olakšicama koristili i oni koji to nisu trebali, pa i saborski zastupnici. "Mislim da to građanima nije u interesu. Ako kupujete, platite", poručila je Staziću.

Boro Grubišić (HDSSB) je pak upitao što će biti s građanima ako dignu kredit, a ostanu bez posla i dulje od godinu dana. "Tko će onda jamčiti otplatu njegovog kredita? Tata, mama, dida, baba?", upitao je. "Bolje išta nego ništa", čulo se iz većine rasprava, a iz SDP-a su najavili amandman jer smatraju da je vlada morala tražiti od banaka da garantiraju fiksnu kamatu cijelo vrijeme otplate kredita. U protivnom, ističu, prijedlog zakona najviše će pogodovati bankama i građevinarima, a najmanje građanima. Ministar Bačić je izvijestio da će se za rješavanje stambene problematike ove godine iz proračuna izdvojiti 400 milijuna kuna od čega će 28 milijuna biti osigurano samo za provedbu zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.