c S
Dnevne novosti

Vlada: odluka za bivše nositelje stanarskog prava

04.03.2011 07:18 ZAGREB, 3. ožujka 2011.(Hina), Vlada Republike Hrvatske donijela je na zatvorenom dijelu sjednice Odluku o stambenom zbrinjavanju povratnika – bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi.

Odlukom se utvrđuju uvjeti za ostvarivanje stambenog zbrinjavanja povratnika bivših nositelja stanarskog prava koji nisu vlasnici kuće ili stana ili iste nisu prodali, darovali ili na bilo koji način otuđili, odnosno nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca, a živjeli su u stanovima u društvenom vlasništvu na području Republike Hrvatske, koje je izvan područja posebne državne skrbi, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću.

Stambeno će se zbrinuti povratnici - bivši nositelji stanarskog prava koji se žele vratiti i trajno živjeti u Republici Hrvatskoj, bez obzira da li se nalaze izvan ili u Republici Hrvatskoj, i to pod uvjetom da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na području Republike Hrvatske ili na području država nastalih raspadom bivše SFRJ ili drugih država u kojima borave, ili da iste nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991. godine, odnosno da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca.

Na zatvorenom dijelu  sjednice Vlada je donijela Zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o povratku izbjeglih osoba iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, u predloženom tekstu i upućuje se Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku. Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o provedbi Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu za 2008. i 2009.