c S
Dnevne novosti

Josipović: u prosvjedima treba sačuvati dostojanstvo

07.03.2011 07:12 ZAGREB, 5. ožujka 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je u subotu da i u prosvjednima treba sačuvati dignitet i dostojanstvo svih, kako onih koji prosvjeduju tako i onih protiv koga su prosvjedi usmjereni.

"Mislim da je to iznimno važno za demokratsku narav prosvjeda. Zato se zalažem i preporučam da prosvjedi budu demokratski i dostojanstveni", kazao je Josipović na svečanosti otvorenja Međunarodnog judo seminara "Kodokan Kata" u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski". U tom svjetlu predsjednik je, na novinarsko pitanje, kazao da osuđuje i napad na glasnogovornika vlade Mladena Pavića na kojega je u petak u Vukovarskoj ulici jedan od prosvjednika pljunuo. "Iznimno je važno i za demokraciju, ali i za ono što neki prosvjednici očekuju da prosvjedi budu mirni te da budu dostojanstveni i jasni u porukama koje šalju svima nama koji smo na dužnostima", rekao je Josipović.

Ustvrdio je da poruke koje se s prosvjeda šalju nisu konzistentne. "Bilo je radikalno desnih poruka, antieuropskih dok je s druge strane bilo i proeuropskih poruka pa možda i pomaknutih na lijevu stranu. Ali bih rekao da je najveći broj prosvjednika ipak iz redova običnih građana koji nemaju neku posebnu ideološku obojenost nego žele naprosto dobro živjeti, žele raditi, žele za sebe i svoje obitelji zaraditi plaće i to je najvažnija poruka tih skupova", ocijenio je predsjednik. Na pitanje da prokomentirati trend dolaska prosvjednika pred kuće političara Josipović je rekao da se uvijek zalagao za odvajanje privatne od javne sfere djelovanja.

Kazao je da je na prosvjedima bilo i osobnih uvreda koje nisu primjereni demokratskom društvu. Međunarodni "Kodokan Kata“ seminar predsjednik je ocijenio kao događaj od iznimne važnosti jer je Hrvatskoj omogućeno da ugosti najveće judo majstore. Ovo je prvi takav seminar organiziran u Europi, a okupio je oko 400 judo majstora iz više od 20 zemalja Europe i svijeta. Kodokan Institut osnovan je u Japanu, a na njemu se proučavaju judo tehnike i njihov povijesni razvoj, pripremaju judaši iz cijeloga svijeta, proučavaju vještine Kate te se održava izobrazba trenera iz cijelog svijeta.